Свечани испраћај контингента Војске Србије у мисију УН у Централноафричкој Републици

Среда, 26.2.2020 | Мултинационалне операције
Министар одбране Александар Вулин и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић присуствовали су данас свечаном испраћају 10. контингента Војске Србије у мисију Уједињених нација у Централноафричкој Републици (MINUSCA), у касарни „Бањица 2“ у Београду.

Оно што ће овај 10. контингент издвојити од претходних је то што ће током целог ангажовања задатке извршавати као самостална и самоодржива српска болница. Пут Централноафричке Републике ускоро ће поћи 72 припадника Министарства одбране и Војске Србије који ће бити ангажовани на медицинском збрињавању снага у операцији MINUSCA у наредних шест месеци.

Министар Вулин je у обраћању истакао да већ десети пут шаљемо оне које волимо, оне на које смо поносни и већ десети пут они одлазе да ублаже патњу и бол тамо где могу и да донесу мир.

— Србија зна како је то када је земља растргнута ратом, Србија зна шта значи мржња, Србија зна шта значи људска патња. Вероватно зато и не само зато наше припаднике толико високо цене где год да оду. Ми разумемо људску патњу и људску муку. Не шаљемо ми само врхунске професионалце, што сваки наш припадник без сваке сумње јесте. Ми шаљемо добре људе, људе који разумеју како је то када патиш и како је то када очекујеш помоћ од некога коме не знаш ни име, ни нацију, ни језик. Али када даш помоћ, запамтиће ти и име и језик и нацију — нагласио је министар Вулин и додао да се зато српска застава тако високо носи и зато је толико поштују и цене.

Према речима министра Вулина, задатак наших мировњака је да ублаже бол, да донесу мир, да чувају, да бране, али и да сачувају вредно и честито име наше земље и наше Војске.

— Ви носите плаве беретке Уједињених нација, али ви сте војници Републике Србије и Војске Србије и шта год будете радили, о чему год будете мислили, никада то немојте заборавити. Мало је земаља које могу да се похвале да су ван граница своје земље у стању да оформе и прикажу читаву једну самосталну јединицу, самоодрживу. И нама су требале деценије да то буде могуће, али то говори о једној другој војсци, о једној другој земљи, то говори о војсци која се обнавља, која јача и земљи која је боље место за живот. Ја вас све заједно молим да на првом месту водите рачуна о себи, да водите рачуна о онима који су отпутовали са вама, да чувате једни друге и да увек мислите како је нама који вас чекамо и који бринемо да нам се вратите. Орден добија онај ко се врати. Немојте се јуначити, поштујте правила и свој мандат и изнад свега, вратите нам се здрави, вратите нам се добро, обогаћени искуствима и причама, које ћете делити својој деци, пријатељима и унуцима – али вратите нам се добри и здрави — истакао је министар Вулин додајући да од тога нема ничега вреднијег и важнијег.

Министар одбране је обраћајући се окупљеним мировњацима истакао да ће нам свима недостајати и да ће сви мислити на њих, и да им нећемо увек рећи колико бринемо за њих, али да ће они то знати.

— Знамо да бринете и знамо да мислите и знамо да изнад свега размишљате и водите рачуна да нам се брзо и сигурно вратите. Брините једни о другима, а ми ћемо бринути о вама — поручио је министар Вулин.

Већ традиционално, на данашњој свечаности, министар одбране предао је заставу Републике Србије команданту српског контингента капетану бојног брода Љубиши Марковићу, који је, том приликом, истакао да ће припадници контингента са поносом и чашћу носити заставу Републике Србије у Централноафричкој Републици.

Командант контингента капетан бојног брода Љубиша Марковић нагласио је да ће бити тешко одржати стандарде које су поставили припадници Војске Србије у претходних девет ротација.

— Наш задатак је да лечимо припаднике УН, који су распоређени у Централоафричкој Републици. Потрудићемо се и сигуран сам да ћемо успети да оправдамо указано поверење и очекивања — рекао је командант контингента капетан бојног брода Марковић.

Како је истакао командант војне болнице потпуковник др Данило Јоковић, задатак војне болнице је да пружи континуирану и адекватну медицинску подршку припадницима мисије Уједињених нација у Централноафричкој Републици.

— Задатак ћемо извршавати у донекле измењеним околностима у односу на претходних девет смена нашег контингента, зато што ћемо први пут бити самоодрживи, што значи да је комплетна логистичка подршка и функционисања болнице и контингента у надлежности наше државе. На нама је да оправдамо високо поверење и углед који српска војна болница ужива у овој мисији захваљујући континуираном раду претходних девет ротација и да покушамо, колико год је могуће, то и да унапредимо — рекао је потпуковник Јоковић.

Потпуковник Емил Кирков, који ће у мисији бити на дужности помоћника за подршку, истакао је значај тога што ће војна болница први пут бити самоодржива, јер ће то дати „нови квалитет и нову способност Министарства одбране и Војске Србије“.

— То значи да ће сва подршка бити у одговорности државе Србије, а то је оно на чему смо радили у претходном периоду — нагласио је потпуковник Кирков

Медицинској сестри Светлани Петровић није први пут да иде у мултинационалну операцију MINUSCA .

— Сада идем као главна сестра болнице и имаћу већу одговорност и већи изазов. Очекују нас многе болести, ране и повреде које нису карактеристичне за наше поднебље. Уз све то, свакако је част учествовати у овој мисији као припадник Војске Србије — рекла је Светлана Петровић.

Министарство одбране и Војска Србије тренутно учествују у девет мултинационалних операција УН и ЕУ широм света, а на тим задацима су ангажована 292 српска мировњака.

Повезане вести