МИНИСТАР ШУТАНОВАЦ У КОПНЕНОЈ ЗОНИ БЕЗБЕДНОСТИ

Среда, 29.10.2008 | Актуелности

Стање безбедности је стабилно, војници и старешине изводе своје редовне активности и надам се да ће тако бити током целе зиме, оценио је министар одбране Драган Шутановац после данашње посете бази Шушљaк на административној линији према Космету.

– Стање безбедности је стабилно, војници и старешине изводе своје редовне активности и надам се да ће тако бити током целе зиме, оценио је министар одбране Драган Шутановац после данашње посете бази Шушњaк на административној линији према Космету.

„Не очекујем да ће доћи до дестабилизације и угрожавања безбедности у зони одговорности Треће бригаде, рекао је Шутановац и додао да увек постоји могућност за локалне инциденте, „али ми смо ту да адекватно и пре свега превентивно реагујемо“.

Министар Шутановац је нагласио да „нема обавештајних сазнања да се нешто озбиљно спрема“, а присуство Војске Србије у Копненој зони безбедности гарант је стабилности у региону. Он је најавио и усељење у војну базу Цепотина до краја године, „која ће бити важна безбедносна тачка за тај део административне линије“.

На питање новинара о распоређивању мисије Еулекса на Косову, Шутановац је рекао да оно што одликује дипломатску активност Србије за одбрану права на Косову и Метохији, јесте принципијелност у поштовању међународног права, а то се односи не само на самопрокламовану независност Косова већ и на размештање мисије Еулекс. „Ми тражимо поштовање Резолуције 1244 и да било која мисија на Косову и Метохији мора бити статусно неутрална. Уколико се договоримо да Еулекс ради под тим условима он је добродашао да штити ред и сигурност грађана“, истакао је министар Шутановац.

Министар одбране је новинарима рекао да „сваке јесени и зиме обилазимо базе у Копненој зони безбедности да старешинама и војницима дамо подршку у њиховом послу који је јако тежак и да се лично уверимо какви су им услови живота и шта им је све потребно“.

База Шушњак, којом командује мајор Грујица Вуковић, налази се на 998 метара надморске висине и њени припадници обезбеђују 16,5 километара администривне линије према Космету. Током данашње посете они су извели показну вежбу у којој су приказали рад патроле, одбрану базе у случају напада и поступак патроле у случају илегалног преласка административне линије.

После базе Шушњак министар Шутановац посетио је село Рашевац уз административну линију према Косову и Метохији. Шутановац је први војни министар који је дошао у ово село, удаљено 22 километра од Куршумлије, али свега 320 метара од административне линије.

У Рашевцу је од 12 домаћинстава највише старачких. Млађи су отишли за послом и бољим животом. Они који су остали у селу захвални су Војсци Србије на сигурности коју им пружа, а министра су замолили да им помогне у ономе што им је највише потребно – а то је пут до села.

Министар Шутановац је обећао да ће у сарадњи са другим министарствима и институцијама покушати да помогне и да очекује да у село што скорије стигну машине, а са њима и пут.

Боравак у Копненој зони безбедности министар Шутановац започео је јутрос посетом касарни „Топлички устанак“ у Куршумлији, где га је командант Треће бригаде Копнене војске пуковник Чедомир Бранковић упознао са условима живота и рада припадника бригаде, посебно према административној линији са Косовом и Метохијом.

Министар Шутановац је потом, у пратњи начелника Управе за оперативне послове Генералштаба ВС генерал-мајора Драгана Колунџије и заменика команданта Копнене војске генерал-мајора Александра Живковића, положио венац на споменик пoгинулим припадницима 354. пешадијске бригаде.

На крају данашње посете Копненој зони безбедности, министар Драган Шутановац је у Куршумлији разговарао са начелником Топличког округа Срђаном Јордачијевићем и председницима општина Куршумлија, Блаце, Прокупље и Медвеђа.

Циљ састанка је био да се цивилно-војна сарадња у Топличком округу подигне на виши ниво и да се размотре могућности да Министарство одбране и Војска Србије помогну локалној самоуправи у развијању инфраструктуре.

На захтев нишких власти да им Војска уступи четири касарне, министар Шутановац је рекао да „Војска не може ништа да уступи“ и да се неперспективна имовина Војске Србије налази у Мастер плану. „Ко је заинтересован да преузме имовину Војске Србије треба да обезбеди средства у буџету и да тако омогући задовољење наших потреба, као што је станоградња и набавка војне опреме“, рекао је Шутановац и додао да је то једини начин јер је војна имовина један од битних развојних капацитета на који Војска рачуна.

Повезане вести