Мултинационална вежба „Saber Guardian 2017”

Петак, 14.7.2017 | Обука

Припадници Министарства одбране и Војске Србије ових дана учествују у мултинационалној вежби „Saber Guardian 17“, која се изводи на полигонима у Мађарској, Румунији и Бугарској.

Припадници Министарства одбране и Војске Србије, заједно са око 40.000 учесника из 22 државе, ових дана учествују у мултинационалној вежби „Saber Guardian 17“, која се изводи на полигонима у Мађарској, Румунији и Бугарској. 

Мултинационална вежба, која се изводи у периоду од 7. до 22. јула, састоји се од 17 командно–штабних вежби, вежби подржаних рачунарским симулацијама, тактичких и тактичких вежби са бојним гађањем.
 
На тактичкој вежби са бојним гађањем „Saber Guardian 17 – Peace Sentinel 17“ у Бугарској учествује 30 припадника Треће бригаде Копнене војске, заједно са војницима и старешинама оружаних снага Сједињених Америчких Држава и Бугарске. Припадници Војске Србије, кроз размену искустава у међународном окружењу, изводе напад, одбрану, борбу и пробој из окружења механизованим водом као и борбу у урбаној средини.

На вежби јединица за специјалне операције „Saber Guardian 17 – Black Swan 17“ у Мађарској учествују 23 припадника Специјалне бригаде Копнене војске Војске Србије. Наши војници и старешине увежбавају извођење специјалних операција заједно са припадницима јединица за специјалне операције Македоније и Мађарске.

На вежби која се изводи двадесетпет километара од румунске Констанце, надомак Црног мора, 26 припадника Управе за војно здравство Министарства одбране учествују на вежби ''Saber Guardian 17 - MASCAL'', као део Балканских војномедицинских снага, заједно са припадницима војног здравства из Босне и Херцеговине, Македоније, Словеније и Црне Горе.

За потребе вежбе, Балканске војномедицинске снаге развиле су, у војној авио-бази  ''Mihail Kogalniceanu'', Лаку пољску болницу нивоа 2, намењену за збрињавање масовно повређених и оболелих током кризних ситуација.

Командант Балканских војномедицинских снага је потпуковник Жарко Мићовић из Управе за војно здравство Министарства одбране, док радом Лаке пољске болнице командује пуковник Никола Зец из Тренинг центра санитетске службе Војномедицинске академије. 

Поред Балканских војномедицинских снага, на вежби у бази ''Mihail Kogalniceanu'', учествују и припадници Европске команде оружаних снага САД и Румуније који су, такође, развили своје лаке пољске болнице. 

Током седмодневних вежбовних активности, припадници Балканских војномедицинских снага ће приказати бројне радње и поступке попут рада пријемно – тријажног, хируршког и реанимационог одељења, као и рад тима за координацију евакуације пацијената у кризном подручју.

Паралелно са извођењем вежбе ''Saber Guardian 17 - MASCAL'', евалуаторски тим из НАТО центра изузетности за војну медицину из Будимпеште, оцењиваће рад Лаке пољске болнице Балканских војномедицинских снага.

Повезане вести