Neutralnost je dugoročno opredeljenje

Sreda, 19.7.2017 | Međunarodna saradnja

Ministar odbrane Aleksandar Vulin razgovarao je danas sa komandantom Savezničke komande za operacije generalom Kurtisom Skaparotijem o jačanju međusobnog poverenja i razumevanja.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin razgovarao je danas sa komandantom Savezničke komande za operacije generalom Kurtisom Skaparotijem. Na sastanku je bilo reči o jačanju međusobnog poverenja i razumevanja uspostavljenog u prethodnom periodu.

-Svesni smo značaja vaše komande, s obzirom na njene nadležnosti i zonu odgovornosti koja praktično obuhvata ceo svet, te smatramo da održavanje redovnih kontakata na najvišem nivou, poput današnjeg sastanka sa predsednikom Vučićem, ima suštinski značaj s aspekta izgradnje mira i stabilnosti u regionu.
 
Naše dugoročno strateško opredeljenje jeste da zadržimo status vojno neutralne države, ali smo voljni da sarađujemo sa svim relevantnim akterima u domenu međunarodnih odnosa i bezbednosti, rekao je Vulin i dodao da se sa NATO to uspešno realizuje u okviru raspoloživih mehanizama Partnerstva za mir.

Pored saradnje pod okriljem Partnerstva za mir, na sastanku je bilo reči i o direktnoj saradnji Vojske Srbije i KFOR, koja je na odličnom nivou, što se potvrđuje kroz redovne sastanke načelnika Generalštaba Vojske Srbije i komandanta KFOR i veliki broj zajedničkih aktivnosti. Vulin je zahvalio na ulozi koju Alijansa ima u kontigentu KFOR i naglasio da je reč o jedinoj instituciji koju smatramo odgovornom za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije.
 
-Nema vojske na KiM osim KFOR. Ta odgovornost ne može biti preneta na bilo koju drugu instituciju ili organizaciju, te očekujemo da se i na nivou Alijanse zauzme stav da je neprihvatljiva izmena mandata i transformacija Kosovskih snaga bezbednosti u tzv. oružane snage.

Srbija pridaje poseban značaj regionalnoj saradnji i kao faktor stabilnosti podržava regionalne bezbednosne inicijative i u potpunosti poštuje evroatlantska i evropska opredeljenja svojih suseda i takođe očekujemo da se na isti način odnosi prema našim odlukama. Istovremeno, rekao je ministar odbrane, ostajemo posvećeni traženju zajedničkog odgovora na savremene izazove, rizike i pretnje bezbednosti u vidu verskog ekstremizma, organizovanog kriminala, stranih boraca i terorizma.
 
Ranije u toku dana, ministar Vulin se u delegaciji predsednika Republike takođe sastao sa generalom Kurtisom Skaparotijem. 

Povezane vesti