Svečana akademija povodom Dana Prve brigade

Sreda, 8.11.2017 | Kultura i tradicija

U Domu Vojske Srbije u Novom Sadu sinoć je održana svečana akademija povodom 9. novembra – Dana Prve brigade kopnene vojske.

Kako je brigadni general Željko Petrović, komandant Prve brigade kopnene vojske, naglasio na početku svog obraćanja gostima i pripadnicima brigade, svečana akademija priređena je u čast naših slavnih predaka učesnika Velikog rata, čije tradicije nastavljamo, a posvećena  istoriji i našem znanju, sećanju i nadanju.

– Ratni uspesi srpske vojske i stradanja srpskog naroda ne mogu i neće biti zaboravljeni. Oni nas uče, ali i obavezuju. Uče nas ljubavi prema slobodi i otadzbini, vojničkim vrlinama, uče nas časti, ali i obavezuju na čojstvo. Svoju budućnost moramo graditi čvrsto oslonjeni na slavne pretke i lekcije iz prošlosti, braneći tekovine i poštujući različitosti. Nema časnijeg poziva od vojničkog, niti svetije dužnosti od odbrane naroda i otadzbine. Koliki značaj i koja je cena slobode, pokazali su nam svojim vanvremenskim delima slavni preci, a naša je istorijska obaveza sačuvati je i njene vrednosti prenositi potomcima – rekao je, između ostalog, brigadni general Petrović.

Svečanu akademiju, kojoj je, između ostalih zvanica, prisustvovao i Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, izvođenjem poznatih srpskih kompozicija i koračnica oplemenio je Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“. U umetničkom delu programa nastupili su i hor novosadske Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, Kulturno umetničko društvo „Sveti Sava“ iz Kaća i dramski umetnik Srpskog narodnog pozorišta Miodrag Petrović.

Tokom svečane akademije brigadni general Petrović uručio je zaslužnim pripadnicima brigade Vojne spomen-medalje za učešće u borbenim dejstvima i Medalje za revnosnu vojnu službu.

Povezane vesti