Srpski potporučnik najbolji komandir tenka na Tenkovskom biatlonu

Subota, 12.8.2017 | Međunarodna saradnja

Potporučnik Mladen Ikić iz 26. tenkovskog bataljona Druge brigade KoV proglašen je za najboljeg komandira tenka u konkurenciji 57 posada iz 19 zemalja koje su se takmičile na „Tenkovskom biatlonu“.

Potporučnik Mladen Ikić iz 26. tenkovskog bataljona Druge brigade Kopnene vojske proglašen je za najboljeg komandira tenka u konkurenciji 57 posada iz 19 zemalja koje su se takmičile na „Tenkovskom biatlonu". Među nagrađenima su i vođa ekipe potpukovnik Saša Todorov, stariji vodnik prve klase Aleksandar Jović iz ekipe koja se takmičila u disciplini „Tenkovski biatlon“ i civilno lice Branimir Perić u disciplini „Poljska kuhinja“.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i komandant Kopnene vojske Vojske general-potpukovnik Milosav Simović obišli su pripadnike Vojske Srbije učesnike „Međunarodnih vojnih igara 2017“ na poligonu Alabino nedaleko od Moskve i čestitali im na osvojenom visokom šestom mestu u oštroj konkurenciji, izražavajući zadovoljstvo pokazanim timskim duhom i požrtvovanošću tokom takmičenja.

-Ponosan sam na pripadnike Vojske Srbije koji su učestvovali na ovogodišnjim „Međunarodnim vojnim igrama“. Mi brojčano možda nismo velika vojska, naročito u poređenju sa zemljama učesnicama ovog takmičenja, ali imamo odlično obučene vojnike velikog srca i to su naši pripadnici i pokazali. Šesto mesto u oštroj konkurenciji je uspeh, posebno imajući u vidu činjenicu da znatan deo naše ekipe čine pripadnici Vojske Srbije kojima je ovo bio prvi susret sa stazama poligona Alabino. Posebne čestitke upućujem potporučniku Ikiću, koji je pokazao sjajnu umešnost u komandovanju tenkom, a celoj ekipi želim još bolji plasman na nekom od narednih takmičenja, rekao je ministar odbrane.

Ove godine na „Tenkovskom biatlonu“, najatraktivnijoj disciplini „Međunarodnih vojnih igara“, 20 tenkista Vojske Srbije odmeravalo je snage sa kolegama iz 19 zemalja podeljenih u 57 posada. Pod vođstvom potpukovnika Saše Todorova, zapaženim rezultatima u prvoj etapi, naši tenkisti plasirali su se u polufinale, među 12 ekipa koje su se takmičile u takozvanoj „štafeti“, a u finišu takmičenja zauzeli su šesto mesto, odmah iza ekipa Azejberdzana, Belorusije, Kine, i Kazakstana. Pobedu su ove godine odneli tenkisti iz Ruske Federacije, višestruki šampioni „Tenkovskog biatlona“.

Srpski tenkisti trenirali su i takmičili se na tenkovima T-72 B3, koje su za ovu priliku obezbedili ruski domaćini, dok su se ekipe Kine, Belorusije i Indije nadmetale na svojim tenkovima. Odlasku u Rusku Federaciju prethodile su dvomesečne pripreme naših tenkista u Srbiji.  Najbolji rezultat tenkisti Vojske Srbije na ovom takmičenju ostvarili su 2015. godine, kada su osvojili treće mesto, deleći pobedničko postolje sa Rusijom i Kinom.

Prvi put ove godine osmočlana ekipa Vojske Srbije, predvođena potpukovnikom Miroslavom Jovanovićem takmičila se i u disciplini „Poljska kuhinja“ u kategorijama pekarskih proizvoda i kulinarstvu, sa još šest zemalja učesnica. Pekari Vojske Srbije osvojili su treće mesto u kategoriji proizvodnja hleba po ruskoj recepturi.

U okviru pet faza, osim nadmetanja u pripremi kulinarskih specijaliteta nacionalne kuhinje i pekarskih proizvoda, kuvari Vojske Srbije morali da pokažu i svoje veštine u rukovanju oružjem. O dobrom utisku koji su ostavili kuvari naše Vojske svedoči i činjenica su, tokom takmičenja, imali priliku da na svom štandu ugoste ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua, kao i ambasadora Republike Srbije u Moskvi Slavenka Terzića.

Takmičenja u okviru Međunarodnih vojnih igara startovala su na poligonu Alabino, ali su se nadmetanja istovremeno odvijala na 21 poligonu, u 28 vojnih disciplina u Rusiji, Azerbejdzanu, Belorusiji, Kazahstanu i Kini, kao i u akvatoriji Crnog, Kaspijskog i Japanskog mora.  

Povezane vesti