Završen devetodnevni Kurs rodne ravnopravnosti

Četvrtak, 15.12.2016 | Obuka

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić večeras je u Centru za mirovne operacije zatvorio Kurs za obuku instruktora iz oblasti rodne ravnopravnosti.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić večeras je u Centru za mirovne operacije svečano zatvorio Kurs za obuku instruktora iz oblasti rodne ravnopravnosti, koji je, za 15 polaznika iz Gane, Nigerije, Ruande i Ugande, 7. decembra započeo u kasarni „Banjica 2“ u Beogradu.

Polaznicima su uručeni sertifikati, nakon što je instruktorski tim, koji su činili predstavnici regionalne mreže instruktora za rodnu ravnopravnost iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Centra za mirovne operacije Vojske Srbije, utvrdio da su starešine država Podsaharske Afrike, teorijske postavke, koje se odnose na uvođenje rodne perspektive u sve zadatke, aktivnosti i planove, spremni da primene u praksi.

Čestitajući im na tome, državni sekretar Nerić je istakao da prisustvo velikog broja zvanica iz raznih delova sveta doživljava kao nesumnjiv znak podrške naporima koje Ministarstvo odbrane, u saradnji s partnerima, čini na unapređenju rodne ravnopravnosti.

– Zahvalnost na organizaciji događaja dugujemo, u prvom redu, našim prijateljima iz kancelarije UNDP, koji nastavljaju projekat posvećen unapređenju rodne ravnopravnosti, ovog puta preko jačanje saradnje država zapadnog Balkana sa državama Podsaharske Afrike, koja predstavlja doprinos globalnoj bezbednosti.

Nerić je istakao da je zajednički cilj da načela rodne ravnopravnosti budu integrisana u reformu sistema bezbednosti svih država, gde god se nalazile, kako bi doprinela većoj efikasnosti sektora bezbednosti.

– Mnogo je izazova na tom putu, ali naša iskustva pokazuju da ih je mnogo lakše prevazići ukoliko postoji jasno istaknuta politička volja, i svest o značaju ravnopravnog učešća žena i muškaraca u svim oblastima društvenog života, rekao je Nerić i dodao da se nada da će kurs učesnicima iz Gane, Nigerije, Ugande i Ruande, omogućiti da rodnu perspektivu integrišu u svoje nacionalne obuke, uključujući i one za multinacionalne operacije.

Organizaciju kursa, koji je akreditovan od strane Savezničke komande za transformaciju NATO-a, podržali su Nordijski centar za rod u mirovnim operacijama (NCGM) i Program UN za razvoj i inicijative UNDP SEESAC, a logističku pomoć pružili su Garda i 250. raketna brigada za PVD.

Komandant Nordijskog centra za rod u mirovnim operacijama, potpukovnik Lars Berglund je, ocenjujući aktivnost veoma uspešnom, rekao da je saradnja sa UNDP i Ministarstvom odbrane Republike Srbije odlična te da će biti nastavljena, na bazi sjajnih iskustava iz prethodne tri godine.

Načelnik Centra za Mirovne operacije pukovnik Milivoje Pajović istakao je da je da je danas završen jedan važan međunarodni zadatak koji je okupio učesnike oko važnih i zahtevnih teorijskih i praktičnih pitanja.

– Nakon kursa stekli smo novu vrednost u zajedničkom razumevanju Skandinavije, preko Balkana do podsaharske Afrike, pa je danas delimo, jer znamo šta iz prošlosti treba da zadržimo, šta da koristimo iz sadašnjosti, a šta treba da uradimo za našu zajedničku budućnost, naglasio je pukovnik Pajović.

Polaznicima kursa i gostima obratio se i Rastislav Vrbenski, regionalni menadzer UNDP za Evropu, koji je zahvalio Ministarstvu odbrane na gostoprimstvu, ali i ostalim ministarstvima, njih devet, iz različitih delova sveta, i partnerima na doprinosu. Govorio je o ciljevima održivog razvoja koji se odnose na rodnu ravnopravnost i dodao da je veoma zadovoljan što je do sada više od 4700 zaposlenih prošlo seminare u ovoj oblasti, te da „jedva čeka“ da od aktuelnih polaznika čuje utiske kada stečena znanja budu implementirali u svojim državama.

U ime polaznika prisutne je pozdravila pukovnik Flavija Biekvaso iz Ugande, koja je posebno istakla srdačan prijem u Srbiji i veliki trud koji je, radi uspešnog savladavanju svih supozicija, uložio instruktorski tim, zahvaljjujući kome su stekli veoma korisna znanja koja će primeniti u svakodnevnom radu.

Neposredno pre uručenja sertifikata, polaznicima je čestitao i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Jovica Draganić, koji je uputio svojevrsnu poruku za kraj kursa da „rodnu ravnopravnost treba živeti“, te kako ona predstavlja „vrednost koju ljudi ovog vremena, a posebno predstavnici vojske, moraju dostići“.

Kurs „Rod u mirovnim operacijama UN“, u Centru za mirovne operacije organizuje jednom godišnje još od 2012. godine, a rod je centralna tema i na mnogim drugim kursevima i seminarima u organizaciji ove institucije.

Povezane vesti