Obeležen Dan 250. raketne brigade za PVD

Četvrtak, 24.11.2016 | Kultura i tradicija

Svečanim defileom jedinica i polaganjem venaca na spomen-obeležje poginulim pripadnicima jedinice u kasarni „Banjica” u Beogradu, danas je obeležen 24. novembar – Dan 250. raketne brigade za PVD.

Svečanosti su prisustvovali komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Ranko Živak, bivši komandanti jedinice, predstavnici jedinica i ustanova Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, lokalne samouprave, penzionisani pripadnici, porodice poginulih pripadnika, prijatelji jedinice i mnogobrojni gosti.

Obraćajući se okupljenima, komandant 250. raketne brigade brigadni general Sava Milenković podsetio je na razvojni put te herojske jedinice, koja je formirana 24. novembra 1962, a u sadašnjem sastavu funkcioniše od 2007. godine.  On je istakao da ceo svet zna za 250. raketnu brigadu jer je 1999. „nevidljivog učinila vrlo vidljivim”, a oborila je i F-16.

Osvrćući se na proteklu godinu, general Milenković je naglasio da je jedinica realizovala sve postavljene zadatke, među kojima je istakao dva – učešće na komandno-taktičkoj vežbi „Morava 2016” i učešće u mirovnim misijama UN – danas je iz brigade 40 mirovnjaka u tri misije, najviše u misiji na Kipru, gde je angažovan streljački vod.

– Brojne generacije su gradile 250. raketnu brigadu. Biti raketaš nikad nije bilo lako, a nije ni danas. Pripadnici brigade i danas dele sudbinu naroda i vojske. Priželjkujemo  bolje dane, nadamo se početku opremanja savremenim sistemima. Do tada moramo racionalno trošiti resurse koje imamo i učiniti sve da ostanemo dostojni naših predaka i naših učitelja – istakao je general Milenković.

Na kraju svečanosti dodeljene su stimulativne mere najboljim pripadnicima brigade i održan je taktičko-tehnički zbor sredstava i sistema koji se koriste u toj raketnoj jedinici.

Povezane vesti