Uz ovakvu vojsku svima miran san

Ponedeljak, 12.2.2018 | Drugi o nama

Reporteri „Novosti“ sa pripadnicima VS u kopnenoj zoni bezbednosti prema severnom delu Kosmeta. "Pod lupom" administrativna linija od oko 40 kilometara.

REPORTERI „NOVOSTI“ PREMA SEVERU KOSMETA

U Kopnenoj zoni bezbednosti prema severnom delu Kosova i Metohije koju obezbeđuju pripadnici Druge brigade Kopnene vojske Srbije (KoV), stanje je redovno, a bezbednost na – visokom nivou. Vojska je garant bezbednosti svih građana Srbije bez obzira na njihovu nacionalnu, versku i drugu pripadnost, i njeni najviši prioriteti su zaštita ljudskih prava svih građana i očuvanje mira i stabilnosti u regionu.
 
Ovako, u najkraćem, glasi "raport" pripadnika 24. divizije samohodnih višecevnih lansera raketa "Oganj" iz Valjeva u sastavu Druge brigade KoV smeštenih u bazi "Rudnica". Oni obezbeđuju administrativnu liniju sa severom Kosmeta i kontrolišu Kopnenu zonu bezbednosti (KZB) u dužini od oko 40 kilometara.

– Ova baza na padinama Kopaonika, jedna od mnogobrojnih baza Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti ka severnom Kosmetu, udaljena je desetak kilometara od Raške, severoistočno od magistralnog puta Leposavić – Kosovska Mitrovica. Zona odgovornosti ove baze je oko 200 kvadratnih kilometara. Naši osnovni zadaci su sprečavanje prelaska administrativne linije na nedozvoljenim mestima, sprečavanje pojedinačnih ili kolektivnih ekstremističkih aktivnosti, kao i delovanja kriminalnih grupa u KZB - kaže kapetan Luka Miličević, komandir baze "Rudnica". – Zadatak ostvarujemo upućivanjem dnevnih i noćnih pešačkih i kombinovanih patrola, izlaskom na administrativnu liniju i kontrolom zone bezbednosti po dubini, kao i formiranjem osmatračkih mesta i zaseda.

U ovom delu Kopnene zone bezbednosti ne zvecka oružje i nema "pograničnih incidenata" sa političkom pozadinom, mirno je zahvaljujući spremnosti naših vojnika, ali i činjenici da na severnom Kosmetu uglavnom žive – Srbi. Da ovde vlada apsolutno stabilan mir uverili smo se tokom patrole sa vojnicima iz baze "Rudnica".

– Obezbeđenje ovog dela administrativne linije i kontrolu KZB realizujemo sa susednim bazama "Tabalije" i "Borance". Ovde nema incidenata. Što se tiče šverca, kada tako nešto primetimo obaveštavamo policiju, jer je to njena nadležnost. Isto je i u slučaju migranata. Ipak, budni smo, odgovorni i revnosni – dodaje kapetan Miličević.

Prema rečima naših domaćina, u izvršavanju zadataka vojnici iz ove baze do sada nisu imali nikakvih problema. Lokalnom stanovništvu izlaze u susret i, kako ističu, pružaju pomoć tamo gde je to potrebno, naročito u okolnim selima u kojima uglavnom žive stariji meštani.

Na ovom području Kopnene zone bezbednosti, Vojska Srbije sa naše, i Kfor sa one strane administrativne linije, inače deluju kao celovit sistem i, kako saznajemo, uspešno sarađuju.

– Sve je na visokom, profesionalnom nivou. Uz razmenu informacija, više puta mesečno organizuju se mnogobrojne zajedničke aktivnosti, među kojima su jednovremene patrole koje se svode na spajanje na administrativnoj liniji, radnje i postupke po procedurama koje definišu prepoznavanje i kontrolu celog područja - naglašava komandir baze "Rudnica". – Osim toga, planiraju se i realizuju zajedničke vežbe, kao, na primer, u slučaju eventualne povrede našeg ili njihovog patrolnog vojnika i njegova evakuacija u najbližu zdravstvenu ustanovu.

OD BELOG BRDA DO TUTINA

Pripadnici Druge brigade Kopnene VS na nogama su 24 sata. Oni obezbeđuju potez od Belog Brda, preko Pančićevog vrha na Kopaoniku, do Mokre Gore i sela Melaje u opštini Tutin.

DRUGA BRIGADA KOV

U nadležnosti Druge brigade kopnene vojske, sa komandom u Kraljevu, trenutno se nalaze sve baze u Kopnenoj zoni bezbednosti i na jugu i na severu Srbije, što je i najprioritetniji zadatak ove jedinice. Nadležnost pripadnika ove brigade traje šest meseci, a potom će je preuzeti neka druga brigada iz sastava VS.

Goran Ćirović, Večernje novosti

Objavljeno u Večernjim novostima 12. februara 2018.

Povezane vesti