VEK POBEDNIKA 1918-2018

Završna planska konferencija vežbe „Platinasti vuk 17“

Četvrtak, 27.4.2017 | Obuka

U protekla četiri dana u Vranju je realizovana završna planska konferencija za međunarodnu vežbu „Platinasti vuk 17“, kojom je rukovodio načelnik štaba Četvrte brigade pukovnik Slađan Stamenković.

Konferencija predstavlja završni deo procesa planiranja vežbe „Platinasti vuk 17“, u toku kog je definisan plan izvođenja vežbe, i drugi detalji bitni za realizaciju vežbe.

Na vežbi „Platinasti vuk 17“, koja će biti realizovana od 12 do 23. juna ove godine na bazi „Jug“, jedinice će se uvežbavati u upotrebi nesmrtonosnog oružja, procedurama prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama i radnjama i postupcima u multinacionalnom okruženju. Jedan od ciljeva vežbe je i razmena iskustava jedinica u dosadašnjem angažovanju u mirovnim operacijama.

Planirano je učešće oko 450 vojnika iz 9 zemalja, a upravljanje i rukovođenje vežbom realizovaće rukovodstvo vežbe sastavljeno od predstavnika partnerskih zemalja učesnica vežbe.

Osim pripadnika Kopnene vojske, na konferenciji su učestvovali i predstavnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Mađarske, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore.

Komandant Centra za obuku jedinica za multinacionale operacije, potpukovnik Branislav Stevanović, upoznao je učesnike konferencije sa mogućnostima ovog centra za podršku i realizaciju ove i sličnih aktivnosti, a prikazani su im i simulatori za obuku koje centar poseduje. Predstavljanju kapaciteta centra, prisustvovao je i izaslanik odbrane Japana, pukovnik Jošimasa Taki.

U toku konferencije izvršeno je izviđanje poligona „Borovac“, gde će jedinice boraviti u logorskim uslovima i rešavati zadatke  pripremljene i postavljene od strane rukovodstva vežbe, kao i izviđanje poligona „Međa“, gde su se učesnici upoznali sa uslovima i načinom izvršenja gađanja koje će biti realizovano u prvoj fazi izvođenja vežbe.

Učesnici konferencije su tokom boravka u Vranju obišli Spomen sobu Četvrte brigade KoV i manastir Sveti Prohor Pčinjski.  

Povezane vesti