Pripreme za izvođenje vežbe „Zima 2017“

Utorak, 14.11.2017 | Obuka

Američki i srpski padobranaci koji učestvuju u vežbi „Zima 2017“ počeli su danas na aerodromu „Batajnica“ i u kasarni „Narodni heroj Stevica Jovanović“ pripreme za izvođenje zajedničke obuke.

Kapetan Bojan Kovačević iz Specijalne brigade naglasio je da je danas prvi dan zajedničke obuke srpskih i američkih padobranaca koji obuhvata zemaljski deo, odnosno upoznavanje s padobranom i tehnikama izvršenja skoka.
 
– Ovakve skokove naši padobranci izvode godinama. Novina je samo avion s kojim nismo imali priliku da se susrećemo i padobran MC-6, koje koriste mnoge armije u svetu, rekao je kapetan Kovačević, ističući da je to novo iskustvo za srpske padobrance, te da će se to odraziti i na njihovu osposobljenost. On je dodao da su među srpskim padobrancima pripadnici 63. padobranskog bataljona, protivterorističkog bataljona i 72. izviđačko-diverzantskog bataljona. Govoreći o ranijoj saradnji s američkim padobrancima, kapetan Kovačević istakao je da su i 2007. i 2008. godine skakali s pripadnicima Nacionalne garde Ohaja.
 
Instruktorka padobranstva zastavnik Radmila Đurić istakla je da je vežba „Zima 2017“ prilika za novo iskustvo.
 
– Svaka nova letelica i padobran su novo iskustvo. Iako, nema tu mnogo iznenađenja, jer smo spremni da skočimo iz svake letelice, rekla je zastavnik Đurić naglasivši da, ukoliko sve bude teklo po planu, sutra će se skakati na aerodromu Kovin“, a u petak na sportskom aerodromu Lisičji jarak.
 
Pilot major Džerad Sorensen izrazio je veliko zadovoljstvo što ima priliku da zajedno sa srpskim kolegama realizuje vežbu. On je istakao da je saradnja sa srpskim domaćinima izuzetna i izrazio nadu da će ih narednih dana vremenski uslovi poslužiti. On je posebno naglasio da je gostoljubivost domaćina izvanredna.
 
Govoreći o letelici, major Sorensen istakao je da ona može maksimalno da preveze i desantira 92 padobranca, ali da se praktikuje do 60, te da će se po toliko srpskih i američkih padobranaca desantirati iz dva aviona tipa C-130. 

Povezane vesti