Obeležena godišnjica potonuća broda „Drava“

Sreda, 13.4.2016 | Kultura i tradicija

Pripadnici Rečne flotile juče su obeležili 75. godišnjicu herojskog otpora fašističkom agresoru i potonuća broda Jugoslovenske kraljevske mornarice „Drava“ s celokupnom posadom i komandantom poručnikom bojnog broda prve klase Aleksandrom Berićem.

Tim povodom, na mesnom groblju sremačkog sela Belegiš, gde počivaju zemni ostaci Aleksandra Berića, zajedno sa meštanima, predstavnicima opština Novi Bečej, Stara Pazova i učenicima Osnovne škole „Vera Miščević“ odali su počast slavom ovenčanom komandantu. Delegacija Flotile koju je predvodio kapetan fregate Željko Stokić položila je venac kraj spomen-biste heroja Aprilskog rata.

Na poziciji potonuća, na 1287. plovnom kilometru Dunava, uz zvuke brodskih sirena, plotune iz brodskih topova i počasni pozdrav brodske straže, venac u vodu spustili su brigadni general Željko Petrović, komandant Prve brigade kopnene vojske i novosadskog garnizona, i kapetani bojnog broda Ljubiša Marković iz Generalštaba Vojske Srbije i Andrija Andrić, komandant Rečne flotile.

Sa palube broda pomen komandantu i mornarima monitora održao je kapetan Đorđe Stojisavljević, vojni sveštenik Prve brgade, a o suprotstavljanju posade broda daleko nadmoćnijem agresoru i časnom žrtvovanju, kada je 12. aprila 1941. godine Aleksandar Berić zajedno je sa svojim brodom i 78 članova posade potonuo na dno Dunava, prisutnima je govorio major Vladimir Maksić.

„Gledamo prema Dravi, na njoj stoji komandant Berić i naša zastava koja vijori. Odlučio je da skonča sa svojim prkosnim brodom. Poslednje šta smo videli bilo je kako pozdravlja ratnu zastavu. Bio je veliki, plemenit, hrabar, strog, ali pošten  i častan čovek, komandant i ratnik“, zapisane su reči malobrojnih preživelih očevidaca potonuća.

Povezane vesti