Knjige u izdanju „Odbrane“ na poklon školama

Subota, 27.1.2018 | Aktuelnosti

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je danas uručio poklon paket, 101 knjigu u izdanju Medija centra „Odbrana“, direktoru Karlovačke gimnazije Radovanu Kovačeviću.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas svečanosti povodom školske slave Sveti Sava u Karlovačkoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima. Tom prilikom, ministar Vulin uručio je poklon paket, 101 knjigu u izdanju Medija centra „Odbrana“, direktoru Gimnazije Radovanu Kovačeviću.

Prema rečima ministra odbrane, obeležavanje Dana Svetog Save u svim našim institucijama je još jedan dokaz vraćanja tradicije, ali vraćanje i onom najboljem u tradiciji i najboljem u nama.

– Ljubavi prema sopstvenom narodu, sposobnosti da cenimo njegove vrline, da ispravljamo njegove mane i da damo sve od sebe da svaka sledeća generacija bude bolja od one prethodne, ali vredna ponavljanja i sećanja. Danas u Karlovačkoj gimnaziji imam veliko zadovoljstvo da tamo gde sam proveo najlepši deo svoje mladosti vidim da su oni koji su ovde iza nas samo bolji, lepši, pametniji, vredniji nego što smo mi bili i da je budućnost našeg naroda u ovom važnom, velikom prosvetnom objektu, svakako sačuvana i unapređena. Biti u Svetosavkoj akademiji jeste velika čast i privilegija i sav naš narod danas se seća kakvi bi mi zapravo trebalo da budemo i zna u kom pravcu treba da idemo, rekao je ministar Vulin i naglasio da idući stazama Svetog Save, idući stazama našeg naroda, ne možemo da pogrešimo.

Direktor Radovan Kovačević je zahvalio Ministarstvu odbrane na donaciji povodom današnjeg dana i osvrnuo se na mirotvoračku misiju Svetog Save. On je istakao da je obrazovanje i vaspitanje mladih bila, i biće, najvažnija misija i glavni zadatak Karlovačke gimnazije.

– Moramo da živimo ispravno i ponašamo se uzorno, pa će se isto tako ponašati i generacije naših učenika. Tako je radio Sveti Sava i zato je imao mnogo sledbenika i nastavljača. Od njega i danas učimo o ljubavi i toleranciji koji treba da vladaju u svakoj porodici, školi, širom društvene zajednice u svim narodima, naglasio je direktor Karlovačke gimnazije.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su episkop sremski vladika Vasilije, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalne samouprave, kao i provfsori i đaci Karlovačke gimnazije, a priređen je i bogat umetničko kulturni program, u skladu s obeležavanjem školske slave Svetog Save.

Karlovačka gimnazija najstarija je srpska gimnazija, osnovana 1791. godine. Današnja zgrada škole sagrađena je 1891. godine. Poseduje veoma vrednu Spomen biblioteku, inače spomenik kulture, u kojoj je više od 20.000 knjiga i 10.000 godišta periodike, egzemplari, veliki broj srpskih knjiga 18. i 19. veka, štampanih srbulja, rukopisa, časopisa i listova. Svojom celinom Biblioteka je spomenik kulture.

Dodela knjiga srednjim školama u Srbiji povodom Savindana deo je akcije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na obogaćivanju školskih biblioteka, kojom se ujedno promoviše vojni poziv, jer je izbor knjiga prilagođen srednjoškolskom uzrastu, mladima koji su pred izborom životnog poziva.

Predstavnici komandi i jedinica Vojske Srbije uručili su na svečanostima povodom Savindana poklon pakete od 101 knjige vojne publicistike i kulturne baštine Srbije, Gimnaziji „Nikola Tesla“ u Apatinu, Trgovinsko-ugostiteljskoj školi „Toza Dragović“ u Kragujevcu, Tehničkoj školi u Požegi i Gimnaziji „Radoš Jovanović Selja“ u Kuršumliji.

Prošle godine, knjige su uručene Gimnaziji u Šapcu, Srednjoj ekonomskoj školi u Somboru, Tehničkoj školi „15. maj“ u Prokuplju, Gimnaziji „Bora Stanković“ u Vranju, pirotskoj Gimnazije i Tehničkoj školi u Pančevu.

Predlog škola dalo je Odeljenje za civilno-vojnu saradnju Generalštaba na osnovu stepena ostvarene saradnje sa Vojskom Srbije.

Povezane vesti