OBVT LAZAR 3

Komandant Kopnene vojske u poseti Oružanim snagama Ruske Federacije

Četvrtak, 6.7.2017 | Međunarodna saradnja

Komandant KoV general-potpukovnik Milosav Simović boravio je u poseti Kopnenoj vojsci Oružanih snaga Ruske Federacije, na poziv komandanta ovog sastava general-pukovnika Olega Leonidoviča Saljukova.

U sastavu delegacije Kopnene vojske, koja je tokom boravka u Rusiji posetila Komandu Kopnene vojske,  Opštu vojnu akademiju Oružanih snaga Ruske federacije, 4. Gardijsku tenkovsku diviziju, Institut „Cniitočmaš“ i kompaniju „Uralvagonzavod“, bili su i komandant Četvrte brigade Kopnene vojske pukovnik Slobodan Stopa, zamenik komandanta Rečne flotile, pukovnik Dragan Bojić, potpukovnik Saša Todorov i major Dragan Nikolić iz Kopnene vojske. U pratnji delegacije bio je pukovnik Budimir Gajić, izaslanik odbrane Republike Srbije u Moskvi.

Bila je to mogućnost za upoznavanje sa organizacijom, zadacima i resursima za realizaciju obuke jedinica Kopnene vojske oružanih snaga Ruske federacije.

Tokom razgovora u Moskvi, general Saljukov upoznao je generala Simovića sa perspektivama i zadacima razvoja Kopnene vojske do 2020. godine, nakon čega su dvojica generala razgovarala o mogućnostima unapređenja saradnje kroz izvođenje zajedničkih vežbi i obuke. 

U tom pogledu, razgovarano je o učešću tenkovskih jedinica Kopnene vojske na takmičenju „Tenkovski biatlon“ koje se izvodi u sklopu Međunarodnih vojnih igara, o učešću 70 pripadnika 37. mehanizovanog bataljona Treće brigade Kopnene vojske na taktičkoj vežbi sa bojnim gađanjem u Zapadnom vojnom okrugu Ruske federacije, i mogućnostima korišćenja kapaciteta poligona u Jeisku za realizaciju gađanja raketnih jedinica PVO Kopnene vojske. Naglašen je značaj donacije Ruske Federacije Vojsci Srbije u modernizovanim tenkovima T-72 i oklopnim vozilima BMP-2 za unapređenje operativnih sposobnosti Vojske Srbije i potvrđeno je zadovoljstvo obeju strana ostvarenim rezultatima dosadašnje saradnje, čemu su doprineli i dobri odnosi među komandantima Kopnene vojske. 

U nastavku posete general Simović, imao je zvanične razgovore sa zamenikom načelnika Opšte vojne akademije, general-potpukovnikom Judinom Sergejem Sergejevičem, predstavnikom kompanije „Uralvagonzavod“, generalom armije Maslovom Aleksejem Fedorovičem, predstavnicima instituta „Cniitočmaš“, gde su delegaciji Kopnene vojske Vojske Srbije predstavljene mogućnosti, kapaciteti i proizvodi ovih kompanija. U kompaniji „Uralvagonzavod“ delegaciji su predstavljene mogućnosti modernizacije tenka T-72, koji će biti predmet donacije Ruske Federacije Vojsci Srbije. Prikazana su i istraživanja kompanije na razvoju artiljerijskih oruđa, municije i kontrolno-dijagnostičke opreme.

General Simović je obišao i 4. Gardijsku tenkovsku diviziju, gde se upoznao sa strukturom i naoružanjem, i prisustvovao gađanjima iz pešadijskog naoružanja, artiljerijskih oruđa, tenkova i oklopnih transportera.

Tokom boravka u Moskvi, delegacija Kopnene vojske obišla je i Hram Hrista Spasitelja, Park pobede, Veliki dvorac u Kremlju i spomenik Neznanom junaku, na kome su generali Simović i Saljukov položili venac.   

Povezane vesti