Prvo takmičenje izviđačkih jedinica Kopnene vojske

Sreda, 13.4.2016 | Obuka

Prvo takmičenje izviđačkih jedinica Kopnene vojske, na kome su učestvovale četiri ekipe iz brigada kopnene vojske, završeno je danas dodelom pehara i diploma najuspešnijim takmičarima i ekipama.

Nadmetanje je održano od 11. do 13. aprila na strelištu „Međa“, niškom bazenu „Čair“ i Malom Jastrepcu, s ciljem provere osposobljenosti izviđačkih jedinica, razmene iskustava, definisanja ciljeva za obuku i unapređenja operativnih sposobnosti.

Izviđači su se takmičili u gađanju nožem, bombom, automatskom puškom i pištoljem, zatim sklekovima, dizanju trupa sa tla, izradi ložišta i zamki, plivanju, borilačkim veštinama i orijentiringu. Odmerili su snage u savlađivanju kontaminiranog zemljišta, izvlačenju ranjenika i vozila, savlađivanju žičane prepreke, savlađivanju prepreke konopcem, savlađivanju vodene prepreke desantnim čamcem, pretresu terena i orijentaciji na karti.

Prelazni pehar najboljoj ekipi u sveukupnom plasmanu pripao je izviđačkoj četi Treće brigade kopnene vojske, koju je predvodio kapetan Lazar Kalat.

Zatvaranju takmičenja na strelištu „Međa“  prisustvovali su komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove (J-2) Generalštaba brigadni general Ilija Todorov, komandanti brigada Kopnene vojske i komandant 3. centra za obuku.

Komandant Kopnene vojske čestitao je pobednicima i dodelio pobednički pehar i diplome najboljim ekipama i pojedincima i naglasio: „Naš zajednički cilj bio je da sagledamo stepen psihofizičke osposobljenosti pripadnika naših jedinica i na osnovu toga definišemo zadatke za poboljšanje nivoa operativnih sposobnosti. Drago mi je da ste pokazali stručnost i požrtvovanje i izgradili osećaj pripadnosti vašim izviđačkim četama, brigadama Kopnene vojske, državi Srbiji i Vojsci Srbije“.

Povezane vesti