Pripadnici 21. pešadijskog bataljona na vežbi „Platinasti lav“

Ponedeljak, 7.8.2017 | Obuka

Pešadijski vod iz sastava 21. pešadijskog bataljona Druge brigade kopnene vojske učestvuje na multinacionalnoj vežbi „Platinasti lav 17.2“, koja se od 31. jula do 10. avgusta održava na poligonu za obuku „Novo selo“ u Bugarskoj.

Pešadijski vod iz sastava 21. pešadijskog bataljona Druge brigade kopnene vojske učestvuje na multinacionalnoj vežbi „Platinasti lav 17.2“, koja se od 31. jula do 10. avgusta održava na poligonu za obuku Novo selo u Bugarskoj.

Na vežbi koju organizuje Evropska komanda Oružanih snaga SAD (Crnomorske rotacione snage Marinskog korpusa), pored pripadnika Vojske Srbije učestvuje još oko 800 vojnika iz Albanije, Bugarske, Makedonije, Moldavije, Rumunije, SAD, Slovenije, Ukrajine i Crne Gore.

Vod od 30 pripadnika, kojim komanduje potporučnik Branko Đokić, sa ostalim učesnicima na vežbi izvodi zajedničku obuku voda/čete u napadu, pripremu položaja za odbranu, pružanje prve pomoći i medicinsku evakuaciju, zatim borbu u urbanoj sredini i borbu protiv improvizovanih eksplozivnih naprava. Tokom vežbe uvežbava se i angažovanje pešačkih patrola u incidentnim situacijama. 

Realizacijom aktivnosti na vežbi ostvaruje se i cilj vežbe u vidu povećanja interoperabilnosti i međusobnog razumevanja vojski zemalja partnera za izvođenje operacija u multinacionalnom okruženju uz uvežbavanje zajedničkih intervencija u incidentnim situacijama.

Povezane vesti