Uspešno završena vežba Viking 18

Četvrtak, 26.4.2018 | Obuka

U kasarni „Banjica 2“ u Beogradu, na izdvojenom komandnom mestu Srbija, sinoć je završena desetodnevna multinacionalna komandno-štabna vežba podržana računarskim simulacijama „Viking 18“.

Ocenjujući vežbu uspešnom, oficir za njeno planiranje pukovnik Boško Zorić istakao je da je veoma zadovoljan njenim tokom.

– Ispunili smo sve ciljeve definisane u pripremi vežbe, a posebno sam lično veoma zadovoljan zbog vrhunskog profesionalizma koji su svi učesnici pokazali tokom njene realizacije. Video sam visok nivo zalaganja, a posebno zadovoljstvo izražavam zbog odličnih međuljudskih odnosa i velike kolegijalnosti koje su svi učesnici iskazali tokom izvršavanja složenih zadataka, rekao je pukovnik Zorić i dodao da je Viking 18 još jedno veliko iskustvo za Vojsku Srbije uz konstataciju da je napredak najviše postignutih u oblasti  civilno-vojne saradnje. 

On je izrazio uverenje da će zajednički rad svih učesnika dati doprinos i u planiranju i realizaciji budućih vežbi, a da će Vojska Srbije svoja iskustva ugrađivati već u prvim narednim aktivnostima. 

Rukovodilac vežbe u Srbiji i načelnik Centra za obuku putem simulacija pukovnik Mičo Branković, istakao je da su svi ciljevi obučavanja ispunjeni a posebno oni koji se odnose na unapređenje obuke starešina za rad u multinacionalnim operacijama.

– Isto je i kad je reč o postizanju nivoa interoperabilnosti jer smo radili na istom jeziku i po identičnim procedurama a postignuti su i odlični rezultati u razvijanju međusobnog poverenja – rekao je pukovnik Branković.

Svim učesnicima vežbe i predstavnicima organizacija oficir za planiranje Vikinga 18 pukovnik Boško Zorić uručio je sertifikate i prigodne poklone.

Viking 18 je najveća komandno-štabna i distribuirana vežba, na kojoj je učestvovalo 65 zemalja, a organizovana je pod pokroviteljstvom Kraljevine Švedske, gde je i glavno komandno mesto. Izvođena je na još šest izdvojenih komandnih mesta: u Srbiji, Bugarskoj, Irskoj, Finskoj i, prvi put ove godine, u Brazilu.

Srbija je drugi put domaćin vežbe na kojoj su ove godine učestvovali predstavnici 85 organizacija i više od 3000 učesnika, a kod nas se uvežbavalo 108 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, 40 pripadnika stranih oružanih snaga i 57 pripadnika policije, vladinih i nevladinih organizacija.

Povezane vesti