Svečana akademija povodom Dana Vojske Srbije

Ponedeljak, 23.4.2018 | Kultura i tradicija

Svečana akademija povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije održana je večeras u Centru „Sava“, a centralnom događaju u okviru praznovanja Dana Vojske prisustvovalo je najviše državno i vojno rukovodstvo Republike Srbije.

Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije, ministar odbrane Aleksandar Vulin, obraćajući se okupljenima istakao je da je danas, na praznik kada su naši očevi ustali da bi ginuli na nogama, da ne žive na kolenima, prilika je da se setimo ko smo, odakle smo i kuda idemo, prilika je da vidimo među sobom šta smo ove godine i godine iza nas, od praznika do praznika, od sećanja do sećanja učinili, da budemo vredniji i bolji.

– Uz ogromnu podršku vrhovnog komandanta Vojske Srbije, uz ogromni rad najmlađeg vojnika, pa sve do načelnika Generalštaba, i svakog pripadnika Ministarstva odbrane menjali smo i činili da budemo bolji – rekao je ministar Vulin dodajući da su plate u sistemu povećane za 10 posto, da su uvećane dnevnice, te da je uvedena solidarna pomoć za rođenje deteta.

Vojska pomaže, istakao je ministar Vulin, i kroz stambenu izgradnju i povoljne kredite, dodajući da je više od 700 stanova podeljeno aktivnim i penzionisanim pripadnicima Vojske Srbije, među kojima Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije ne prave razliku, uz podsećanje da „jednom vojnik, uvek vojnik“.

– Gledamo šta smo učinili i šta smo uradili. Gradili smo i gradimo hangare za smeštaj tehnike, ali i obnavljamo internat Vojne gimnazije, obnavljamo našu Vojnu akademiju, poboljšavamo za naše najdraže i najbolje i smeštajne kapacitete i sportski centar i strelište. Obnavljamo i vojno zdravstvo, činimo sve da nam apoteke budu pune, da kupimo svako medicinsko pomagalo i kako novo medicinsko vozilo – rekao je ministar vojni, dodavši da je po naređenju vrhovnog komandanta naručeno dovoljno uniformi i čizama da svaki naš aktivni vojnik ima bar dva para uniformi i nove čizme.

Ministar Vulin je naglasio da ćemo prvi put od NATO agresije 1999. godine imati eskadrilu migova 29 i to remontovanih, modernizovanih, kao i helikoptere H145 i Mi-17, Mi-35, te da ćemo ojačati našu vojsku sa tenkovima T-72 i oklopnim borbenim vozilima pešadije.

– A tu su i lazar 3, i samohodne haubice nora B-52, i oklopni miloš i mali miloš, kao i avion naše proizvodnje lasta i više od 40 različitih proizvoda naše odbrambene industrije u naoružanju naše vojske. Ali iznad svega, ovo je vojska koju čine ljudi, iznad svega, ovo je vojska koju čine ljudi koji znaju da su deo naroda uvek i iznad svega Vojska koja budno motri da na sever Kosova niko ne pokuša da upadne silom. Vojska koja je garant snage i sigurnosti naše jedine i najdraže Srbije, Srbije koja je garant Dejtonskog sporazuma, a tako i Republike Srpske, njenog razvoja, njenog mira i prava našeg naroda da traje i da živi – rekao je ministar odbrane dodavši da smo mi vojska pobednika, vojska koja svojom snagom i sigurnošću može s punim pravom da poruči da se Jasenovac i Jadovno, da se „Bljesak“ i „Oluja“ i martovski pogrom nikada i nigde više neće ponoviti.

Mi smo, rekao je ministar Vulin, vojska pobednika, onog naroda koji je navikao da trpi, da pati, ali nije naučio da se preda nikad i nipošto.

– Ona vojska i onaj narod koji mir cene, ali slobodu vole iznad svega. Mi smo ona vojska o kojoj su majke maštale u najtežim trenucima našeg naroda dok su čuvale decu već unapred osuđenu na istrebljenje i govorile im „samo kad dođe naša vojska, srpska vojska, biće život i biće mir i biće pobeda“. Jer mi smo ona vojska koja je vodila ratove koji su drugi tražili i nametali, a pobeđivala u njima zato što je verovala u svoj narod i svoju slobodu, tvrdoglava, žilava i rešena da nikad ne popusti, da se nikad ne preda – naglasio je ministar Vulin dodajući da naša vojska nije naučila da kapitulira uprkos velikim silama sa kojima se suočavala.

Okupljenim pripadnicima Vojske Srbije ministar odbrane je poručio da se nada da će molitve koje srpski narod već vekovima tiho u sebi, nad svojom usnulom decom izgovara, ovoga puta, prvi put u hiljadu godina, one biti uslišene – da naša deca budu prva generacija u istoriji srpskog naroda koja će odrasti i živeti u miru.

– Ali ako budemo dovoljno jaki, ako budemo dovoljno jedinstveni i složni, ako budemo dovoljno sigurni i spremi, možda ćemo je i mi ispuniti da ovo bude prva generacija našeg naroda koja neće upoznati rat – naglasio je ministar Vulin završavajući svoje obraćanje porukom „Živela Vojska Srbije! Živela Srbija“.

U duhu današnjeg praznika, svečanost je započela zvucima fanfara, a u nastavku programa istorija srpske vojske je predstavljena osvrtima na najvažnije događaje koji su obeležili raskršća srpske istorije u protekla dva veka.

Od početaka srpske državnosti izvojevane Prvim i Drugim srpskim ustankom, preko Prvog i Drugog svetskog rata, pa sve do akcije „Oluja“ i izbegličkih kolona, NATO agresije 1999. godine i svemu što je za njom usledilo, bogat multimedijalni program osvetlio je ulogu i značaj srpske vojske koja je uvek bila tamo gde je sloboda, slikom, rečju, muzičkim i scenskim nastupima vodeći gledaoce do završnog dela svečane akademije posvećenom onome što Vojska Srbije predstavlja danas – savremenu i modernu armiju i instituciju od najvećeg poverenja naših građana.

Svaku istorijsku celinu, propratio je defile zastava iz tog perioda, a posebnu pažnju gledalaca privukao je i egzercir pripadnika Garde, koji su svojevrsni „ples sa puškom“ obogatili novim detaljima koje su večeras premijerno izveli.

U ime onih pripadnika Ministarsva odbrane i Vojske Srbije koji Dan Vojske provode radno, izvršavajući svoje zadatke u zemlji i svetu, okupljenima su video-pozdravima večeras obratili komnandant kontingenta Vojske Srbije u misiji MINUSCA u Centralnoafričkoj Republici pukovnik Goran Radosavljević i komandir baze „Šušnjak“ u Kopnenoj zoni bezbednosti poručnik Stefan Biserčić.

Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ u pratnji horova Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Fakulteta muzičke umetnosti i Dečjeg kulturnog centra Beograd, uz nastup solista, učinili su da večerašnji program bude i svojevrsni muzički praznik Vojske Srbije.

Svečana akademija i praznik kojoj je posvećena, bila je prilika da se setimo i porodica poginulih pripadnika, kao i veterana, koji su večeras bili gosti u Centru „Sava“. Među gostima večerašnje svečanosti bili su odlikovani i nagrađeni pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

U okviru obeležavanja Dana Vojske Srbije, na platou ispred Centra „Sava“ gosti su imali prilike da pogledaju i prikaz dela naoružanja i vojne opreme, kao i proizvode srpske namenske industrije.

Svečanosti u Centru „Sava“ prisustvovali su i predstavnici verskih zajednica, diplomatskog i vojnodiplomatskog kora, javnog i kulturnog života, kao i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa članovima porodica.

Biljana Miljić, MC Odbrana

Povezane vesti