Dan visokih zvanica na međunarodnoj vežbi „Platinasti vuk“

Četvrtak, 22.6.2017 | Obuka

Ministar odbrane, načelnik Generalštaba, sa članovima kolegijuma, ambasadori SAD i Ujedinjenog Kraljevstva, prisustvovali su danas Danu visokih zvanica na vežbi „Platinasti vuk“ na bazi „Jug“.

Ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa članovima kolegijuma, ambasadori SAD Kajl Skot i Ujedinjenog Kraljevstva Denis Kif, prisustvovali su danas Danu visokih zvanica na međunarodnoj vežbi „Platinasti vuk“ na bazi „Jug“ kod Bujanovca.

Na desetodnevnoj vežbi „Platinasti vuk 17“, osim pripadnika Vojske Srbije, učestvuju jedinice oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore.

Govoreći o vežbi, ministar Đorđević je istakao da se baza „Jug“ razvija određenom dinamikom uz pomoć donacija iz SAD, a napredak je vidljiv iz godine u godinu.

- Ovaj poligon će dobiti jedan potpuno drugačiji izgled i biće moderan poligon za uvežbavanje i naše vojske, ali i za multinacionalne vežbe kao što je ova. Na današnjem prikazu u okviru četvrte po redu vežbe „Platinasti vuk“ učestvovalo je 483 pripadnika iz osam zemalja i Srbije, a od toga 99 pripadnika činilo je logističku podršku – naglasio je ministar odbrane dodajući da će se sa ovakvim vežbama nastaviti i ubuduće, jer je to prilika da se uvežbava i taktika i tehnika, ali i da jačamo naše operativne sposobnosti i interoperabilnost.

Prema rečima ministra Đorđevića, to je prilika da se ljudi upoznaju, kao i da se osnaži prijateljstvo između naših zemalja, a kako je dodao, nastaviće se sa negovanjem tradicije ovakvih, ali i kompleksnijih vežbi u budućnosti. Ministar odbrane je, takođe, zahvalio prisutnim ambasadorima koji su podržali organizaciju ove vežbe i koji prisustvuju današnjem prikazu.

Obraćajući se učesnicima vežbe, ministar Đorđević je izrazio zadovoljstvo što je bio u prilici da sagleda šta su sve zajedničkim snagama naučili i savladali tokom prethodnih deset dana.

- Ovom vojnom vežbom ste pokazali da zajedničkim i timskim radom devet zemalja mogu da rade kao jedna i da u ovakvim situacijama budemo spremni da odgovorimo na sve izazove i pretnje. Nažalost, potrebe za ovakim stvarima postoje u svetu i sigurno će postojati u godinama koje su pred nama, ali mi ćemo svi zajedno da budemo ti koji će kao garant bezbednosti biti prisutni tamo, i ovako uvežbani uspostavljati mir u tim delovima sveta – naglasio je ministar Đorđević čestitajući učesnicima na uspešno izvedenoj vežbi sa željom da i narednih godina učestvuju na vežbama sa pripadnicima Vojske Srbije.

Nakon prikaza, general Diković zahvalio je svim učenicima vežbe „Platinasti vuk“ dodajući da je danas prikazan završni deo vežbe posle deset dana zajedničkog uvežbavanja na Bazi „Jug“.

- Vežba je vrlo dobro organizovana i pripremljena, a suština je da vojnici iz različitih zemalja budu rame uz rame u misijama očuvanja mira, visok stepen poverenja između vojnika i starešina na tim zadacima i veliko razumevanje među svim učesnicima vežbe – ocenio je načelnik Generalštaba dodajući da su nam ovakve vežbe potrebne i izvodićemo ih i u budućnosti čak i sa većim brojem učesnika, sredstava i tehnike.

Ambasador Skot izrazio je zadovoljstvo što je na današnjem prikazu bio u prilici da vidi realan scenario u mirovnim operacijama, kao i zajednički rad američkih i srpskih vojnika zajedno sa kolegama iz ostalih zemalja.

- Izuzetno sam ponosan da vidim ovu vežbu na Bazi „Jug“, bazu u kojoj smo mi, zajedno sa Srbijom, uložili više od sedam miliona dolara, kako bi bila opremljena najmodernijom opremom i simulatorima, kako bi vojnici imali prilike da vežbaju bez da se izlažu opasnosti, a u realnim okolnostima – naglasio je ambasador Skot dodajući da su zajedničke vežbe odlična prilika da se pripadnici naših oružanih snaga pripremaju za učešće u mirovnim operacijama širom sveta gde god da to zatreba.

Govoreći o vežbi, britanski ambasador Kif istakao je da je veoma zadovoljan što pripadnici vojske te zemlje učestvuju u vežbi „Platinasti vuk“.

- Ovo je prvi put u ovom veku da naši vojnici zvanično učestvuju u vežbi sa srpskim kolegama, što je za mene veoma važno, naročito zbog toga što se ove godine obeležava 180 godina diplomatskih odnosa Velike Britanije i Srbije – naglasio je ambasador Kif dodajući da se nada da će saradnja biti tako uspešna i u ostalim oblastima.

Na Bazi „Jug“ jutros je održana i zajednička sednica kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba. 

Povezane vesti