Intervju generala Mojsilovića Večernjim novostima

Utorak, 16.10.2018 | Intervjui

Milan Mojsilović, general-potpukovnik, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, o bezbednosnoj siutaciji, modernizaciji, standardu vojnika...

Milan Mojsilović: Za svaku krizu imamo spremne odgovore


KLjUČNI regionalni problem koji ugrožava suverenitet i teritorijalnu celovitost Srbije je složena situacija na Kosovu i Metohiji. Bez obzira na to, građani Srbije nemaju razloga za strah i brigu. Naša vojska neprekidno prati situaciju. Spremni smo da adekvatno reagujemo na eventualne promene stanja bezbednosti i sprečimo prelivanje krize na teritoriju centralne Srbije.

Uz napomenu da je bezbednosna situacija u Jugoistočnoj Evropi u celini stabilna, ovo poručuje novi načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Milan Mojsilović. On opominje, međutim, i da je niz postupaka vlasti u Prištini u poslednje vreme doprineo nestabilnosti regiona. Reč je, pre svega, o ignorisanju briselskih sporazuma, nametanju rešenja bez uvažavanja stavova Srbije i srpske zajednice na KiM, ali i jednostranim akcijama, poput pokušaja transformacije "Kosovskih snaga bezbednosti" ili boravka Hašima Tačija i specijalnih jedinica na jezeru Gazivode.

– Ovi gestovi stalni su izvor ugrožavanja bezbednosti Srba – napominje general Mojsilović.

* Sa Zapada stižu upozorenja da ćemo u slučaju vojne intervencije na KiM imati posla, ne sa kosovskim bezbednosnim snagama, već sa jedinicama Kfora i NATO. Imamo li plan i za ovaj scenario?

– Kfor je jedini adekvatan sagovornik za pitanja bezbednosti na KiM, sa kojim Vojska Srbije ima razvijenu saradnju. Kfor je za nas garant mira i stabilnosti u pokrajini, pa tako i mira, stabilnosti i bezbednosti za srpsko stanovništvo. Mi ćemo učiniti sve da se poštuju međunarodne obaveze i pravna akta i da, u duhu odluka predsednika Republike i premijera, nastavimo profesionalnu saradnju sa Kforom, ali insistiramo da ih poštuju i svi drugi akteri.

* Kakvi su odnosi sa komandom Kfora poslednjih meseci?

– Saradnja sa Kforom jedan je od prioritetnih zadataka Vojske Srbije, i ima tendenciju napretka. Te snage prepoznajemo kao jedinog partnera u obezbeđenju administrativne linije i garanta bezbednosti za stanovništvo KiM, kao i zaštitu našeg nacionalnog, kulturno-istorijskog i verskog nasleđa. Srpsko stanovništvo iz pokrajine veruje međunarodnim snagama, koje su za nas jedina tamošnja legitimna oružana formacija. Ipak, kako je situacija veoma krhka tražimo garancije da će naš narod biti zaštićen u potpunosti.

 JEFTINI STANOVI – DOBAR POTEZ

* Da li će najava masovne izgradnje stanova za pripadnike sektora bezbednosti doprineti većoj motivaciji mladih da stupe u vojnu službu? – Stambeno obezbeđenje je svakako faktor koji, osim ličnih dohodaka, najviše utiče na standard svakog zaposlenog. Izgradnja stanova za pripadnike sektora bezbedniosti po subvencionisanim cenama pravi je potez države da unapredi standard tih ljudi.

* Kako gledate na ocene u stranoj, ali i domaćoj javnosti da ste bliski NATO i da je vaše imenovanje gest dobre volje Srbije prema Zapadu?

– Imenovanje na novu dužnost doživeo sam – vojnički. Ovo mi je jedanaesti premeštaj u karijeri. Od Banjaluke preko Kragujevca, Pančeva, Uroševca, Vranja, Niša, Brisela... Znam engleski, a pričam i ruski. Živeo sam u Rusiji, tamo išao u školu, a radio u sedištu EU. Sada sam u Beogradu. Učestvovao sam u ratnim dejstvima u Hrvatskoj i BiH. Tokom rata 1999. bio sam na Kosovu i Metohiji, a pet godina u Preševu, Bujanovcu i Medveđi. Sve ovo pokazuje da nemam nijedan razlog da se bilo kome pravdam, niti to želim. Dok god nosim uniformu Vojske Srbije, vodiću računa samo o interesu svoje države i vojske, u skladu sa Ustavom i zakonima.

Založili ste se za ukidanje obustave obaveznog služenja vojnog roka. Koliko je ova mogućnost realna?

– Vraćanje obaveznog služenja vojnog roka svakako je pitanje od državnog značaja, pa će konačnu odluku o tome doneti najviši državni organi. U toku su detaljne analize popune, organizacije i formacije ratnih jedinica Vojske Srbije, kao i analiza kadrovske i starosne strukture u njima. Na osnovu rezultata biće izrađen predlog mera za unapređenje stanja popune u narednih 10 godina. Moguće rešenje za poboljšanje popune ratnih jedinica jeste i ukidanje skupštinske Odluke o obustavi obaveze služenja vojnog roka, donete 15. decembra 2010. godine.

* Obilazite jedinice VS. Sa kojim problemima se susreću i šta može da se unapredi?

– Potrebno je nastaviti započete procese opremanja i modernizacije Vojske, jer naoružanje i vojna oprema sa isteklim resursima opterećuju jedinice. I popuna profesionalnim vojnicima u Vojsci Srbije nije na potrebnom nivou. Radićemo na ubrzavanju procedure za prijem profesionalnih vojnika i stvaranju uslova da nakon realizacije početnih ugovora imaju mogućnost za dalje ostvarivanje u službi, kao i napredovanje kroz vojničku karijeru. Osnovni zadatak Vojske u miru je obuka, potrebno ju je unaprediti i osavremeniti, kroz izgradnju poligona i strelišta, kao i nabavku savremenih simulatora.

* Često se govori da su reforma i ustrojstvo oružanih snaga svojevremeno urađeni brzopleto i bez većih analiza. Da li je Vojsci Srbije potrebna "reforma reforme"?

– Sigurno je da je bilo izvesnih neadekvatnih mera, ali sposobnost Vojske Srbije da adekvatno odgovori nije bila dovedena u pitanje. Promene u okruženju veoma utiču na ono što će se u narednom periodu dešavati. Mnoge stvari menjamo i unapređujemo. Vojska Srbije, bez obzira na promene bezbednosnog okruženja, uvek će biti spremna da adekvatno vojno odgovori.

* Vojska Srbije ubrzano se modernizuje savremenim sredstvima...

– Težište u kopnenoj vojsci je na opremanju pešadijskim naoružanjem, optoelektronskim sredstvima i balističkom zaštitom i nabavci opreme za inžinjerijske jedinice. U toku je finale ispitivanja i opremanja složenijim borbenim sistemima, kao što su sistem "Morava", haubica "nora" i borbeno oklopno vozilo "lazar-3". Velike investicije u Vojsku posebno su izražene u Ratnom vazduhoplovstvu i PVO i ogledaju se u nabavci aviona MiG-29, helikoptera Mi-17 i Mi-35M iz Rusije i helikoptera H-145M iz Nemačke. U narednom periodu biće nastavljena modernizacija lovačke avijacije, helikopterskih jedinica, lovačko-bombarderske avijacije i sistema PVO.

 NEMA KOMPROMISA OKO SLOBODE

* Vojska je godinama lutala u potrazi za sopstvenim identitetom. Kako vidite vrednosti koje bi trebalo ubuduće da neguje VS? – Nema kompromisa kada je u pitanju sloboda otadzbine, odbrana časti i dostojanstva, suprotstavljanje svakome ko ugrožava bezbednost naše zemlje. Pripadnici Vojske iskreno smatraju da narod i država mogu u potpunosti da računaju na njihovu posvećenost izvršavanju predviđenih misija i zadataka. Vojska već dugo zastupa apolitičnost u svojim vrednostima, koje su izražene kroz njen Kodeks časti. U njemu su i mere moralnog vaspitanja i obrazovanja: odanost, čestitost, istinoljubivost, skromnost, humanost...

* Prilikom stupanja na dužnost dobili ste i prvi zadatak – veći priliv mladih ljudi zainteresovanih za vojnu službu.

– U cilju unapređenja popune jedinica i ustanova kadrom u narednom periodu planira se sprovođenje niza mera koje se prvenstveno odnose na unapređenje statusa i standarda profesionalnih pripadnika VS. Očekujemo da će to proizvesti pozitivan efekat na povećanje interesovanja mladih za vojni poziv i da će usporiti odliv kadra. Jedna od prvih mera biće statusno izjednačavanje lica na određeno i neodređeno vreme, prvenstveno u pogledu ostvarivanja prava iz radnog odnosa i daljeg povećanja plata.

* Kako popraviti standard u VS?

– Prosečna potrošačka korpa u Srbiji za tročlanu porodicu u maju iznosila je 71.092 dinara, a prosečna plata u Republici bila je oko 50.000 dinara. Plata profesionalnog vojnika je ispod proseka. Sa druge strane, Vojska nikada nije bila van društva, van standarda u kome živi njen narod. Uprkos teškoćama postoje i izvesne privilegije koje pripadnici Vojske uživaju – redovna primanja, zagarantovan godišnji odmor, zdravstvena zaštita, stambeno obezbeđenje, briga o ljudima, naknada za rođenje deteta, prednost pri upisu dece u vrtić... U narednom periodu treba preduzeti mere da se prosečna zarada vojnika dovede na nivo prosečne zarade u Republici što bi bitno poboljšalo njihov standard.

Autor Radoje Dragović
Foto Dragan Milovanović

Objavljeno u Večernjim novostima 16. oktobra 2018. godine.

Povezane vesti