Посета генералног директора Међународног војног штаба НАТО-а

Уторак, 24.5.2022 | Активности НГШ
На позив начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, у тродневној посети Републици Србији борави генерални директор Међународног војног штаба НАТО-а генерал-потпуковник Ханс-Вернер Вирман. 

Генерал Вирман је данас посетио Генералштаб Војске Србије, где је са генералом Мојсиловићем разговарао о актуелној безбедносној ситуацији у свету и региону, досадашњој сарадњи и модалитетима за њено унапређење.

У разговору, који се тежишно односио на сарадњу с Кфором, закључено је да се сарадња одвија у оквиру Програма Партнерство за мир, уз пуно поштовање политике војне неутралности Републике Србије. 

Генерал Мојсиловић је током разговора посебно нагласио значај Кфора за очување мира и безбедности у Покрајини и заштиту нашег националног, културно-историјског и верског наслеђа, имајући у виду да је, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација, Кфор једини легитимни безбедносни фактор на Косову и Метохији.

Изражавајући захвалност генералу Мојсиловићу на гостопримству и позиву да посети Србију, генерал Вирман је рекао да наша земља остаје високо цењен и поштован партнер, као и да НАТО и Србија имају политички дијалог на највишем нивоу и јаке и ефикасне односе на највишем војном нивоу. Он је истакао да НАТО у потпуности поштује политику војне неутралности Републике Србије и да високо цени Војску Србије, њене припаднике и професионалност, посебно нагласивши дуготрајну сарадњу генерала Мојсиловића са командантима Кфора.

Током посете Републици Србији генерал-потпуковник Вирман је имао одвојене сусрете са министром одбране др Небојшом Стефановићем и државним секретаром у Министарству спољних послова Немањом Старовићем.

Повезане вести