Деценија рада Војнобезбедносне агенције

Четвртак, 26.12.2013 | Актуелности

У Великој ратној сали Старог Генералштаба данас је одржана свечаност поводом десет година од када је Војнобезбедносна агенција представљена јавности под тим, новим именом 26. децембра 2003. године. Том приликом, у знак захвалности за подршку и помоћ ВБА у извршавању сложених и одговорних задатака, директор агенције Светко Ковач доделио је плакете високим државним и војним званичницима.

У Великој ратној сали Старог Генералштаба данас је одржана свечаност поводом десет година од када је Војнобезбедносна агенција  представљена јавности под тим, новим именом 26. децембра 2003. године.

Том приликом, у знак захвалности за подршку и помоћ ВБА у извршавању сложених и одговорних задатака, директор агенције Светко Ковач доделио је плакете високим државним и војним званичницима, међу којима и начелнику Генералштаба Војске Србије генералу Љубиши Диковићу, представницима безбедносно-обавештајне заједнице и судске власти, тела за надзор и контролу рада служби безбедности, као и независним државним органима, са којима је током протеклих десет година остваривала успешну сарадњу.

Говорећи о значају јубилеја ВБА, министар одбране Небојша Родић, подсетио је на значај реформи у протеклом периоду, изражавајући велико задовољство чињеницом да се данас остварује, пре свега, цивилна контрола рада службе.

— Драгоцена је и сарадња са невладиним сектором, за коју мислим, да у наредном периоду треба да буде агресивнија и интензивнија. Та парламентарна контрола, је уствари, транспарентност ма колико то изгледало контрадикторно самом бићу постојања ВБА. Али су промене евидентне и прави професионалци могу да их увиде само у стварању што већег опсега у коме слободно, али законито делују — истакао је министар Родић, посебно наглашавајући реч „законито“ сматрајући да смо сада ушли у фазу када то поље радног ангажовања постаје омеђено на начин на који никада више не може да буде доведено у питање. Министар је указао на структуру коју данас има ВБА, поручујући да та служба у будућности треба да делује "убојитије".

Према речима директора Ковача, од промоције, 2003. године, до данас, ВБА се истовремено реформисала и решавала актуелне безбедносне проблеме у Републици Србији, међу којима је су они који су проистекли из једностраног проглашења независности Косова и Метохије, сарадње са Хашким трибуналом, супротстављања организованој криминалној делатности и корупцији, откривању и документовању ратних злочина и контраобавештајне заштите најважнијих личности, објеката и активности.

— Услов успешног функционисања безбедносно-обавештајног система јесте добра сарадња и координација између свих његових делова. Мислим да је садашња сарадња између Војнобезбедносне агенције и Безбедносно-информативне агенције, Војнообавештајне агенције и Министарства унутрашњих послова, посебно Службе за борбу против организованог криминала, Жандармерије и Управе за обезбеђење одређених личности и објеката, на високом нивоу и да доприноси успешном функционисању безбедносно-обавештајног система Републике Србије — нагласио је Ковач.

Он је подсетио да је основ за отпочињање реформи био  Закон о службама безбедности СРЈ из јула 2002. године, који је био први закон на овим просторима којим је уређен рад служби безбедности, као и да је Војна служба безбедности започела реформе оптерећена наслеђем прошлости, последицама грађанског рата и распада бивше Југославије и ЈНА, бомбардовањем 1999. године, односно последицама постконфликтног и постауторитарног друштва.

— Закон о Војнобезбедносној и Војнообавештајној агенцији донет је 2009. године  и у њему су  први пут на транспарентан начин дефинисане процедуре одобравања примене и коришћења резултата примене мера надзора — закључио је Светко Ковач.

Повезане вести