Десетар Ђуро Борбељ најбољи спортиста Министарства одбране и Војске Србије у 2019. години

Субота, 28.12.2019 | Спорт у Војсци
Десетар Ђуро Борбељ из Прве бригаде копнене војске овогодишњи је добитник награде за најбољег спортисту Министарства одбране и Војске Србије, коју додељује Олимпијски комитет Србије.

Престижно спортско признање десетару Борбељу уручио је министар одбране Александар Вулин на свечаности Олимпијског комитета Србије, одржаној вечерас у Дому Народне скупштине, поводом 26. проглашења најуспешнијег спортисте, тимова и тренера у 2019. години.

Добијено признање велика је сатисфакција и мотив за даљи развој, истакао је десетар Борбељ, поручивши да се спортом у војси бави шест година, а да су након четири године почели да стижу озбиљнији резултати.

— Ово је једно од већих признања за мене и велика сатисфакција за даљи успех и развој. Истакао бих свој први маратон, који сам трчао у Кини, где сам постигао рекорд у Војсци Србије. У подсвести сам знао да ће то бити јако добра трка и паметно сам трчао, јер маратон мора да се трчи главом, а не ногама — присећа се десетар Борбељ и поручује да му спорт у војсци једнако значи и у професионалнoм и приватном животу.

Десетар Ђуро Борбељ рођен је 16. маја 1995. године, а у професионалну војну службу ступио је 2016. године. Послужилац је моста у 18. инжињеријском батаљoну Прве бригаде копнене војске. Члан је Атлетског клуба Апатин, а као активни атлетичар наступа за репрезентацију Србије и репрезентацију Војске Србије. За кратко време остварио је запажене резултате. Учествовао је на више такмичења у Србији и иностранству и освојио четири прва места, два друга места, три трећа места. На седмим Светским војним играма, одржаним у октобру 2019. године у кинеском граду Вухан, остварио је резултат у маратону од 2 сата 29 минута и 23 секунде, чиме је поставио нови рекорд Војске Србије у тој дисциплини.

Уз честитке спортистима за овогодишње успехе, председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић, поручио је да су признања овогодишњим лауреатима додељена не на основу симпатија према њима, већ на основу јасно дефинисаних критеријума и успеха које су постигли.

За свесрдну помоћ и подршку спорту, председник Олимпијског комитета је посебно захвалио председнику Републике Србије Александру Вучићу и Влади Републике Србије.

— Мој колега, тренер "Партизана" Тринкијери, рекао је 'Благо вама кад имате таквог председника — Вучића, који је велики спортиста, кад имате олимпијске квалификације у Србији. То је велика ствар.' Сведок сам тачности Тринкијеријевих речи. У политику се не разумем, али се у спорт и спортисте разумем прилично. Председник Александар Вучић је у не мало наврата на себе преузимао тешко бреме спасиоца ситуације када је наш спорт у питању. Користим ову свечану прилику да се захвалим, како њему лично, тако Влади Републике Србије, којa је као ниједна до сада имала разумевање за потребе наших олимпијаца.

Маљковић је истакао да му је и као сину војног лица част јер је сарадња Олимпијског комитета Србије и Министарства одбране и Војске Србије институционализована и успешна.

— Наши олимпијци већ су део нашег одбрамбеног система, а размена искустава врхунских спортиста и младих људи који нам гарантују слободу, је на обострану корист. Олимпијски комитет захвалан је министру Вулину и пријатељима из војске на сарадњи - рекао је Маљковић и подсетио да су олимпијски покрет у Србији основали баш официри предвођени генералом Ђукићем.

Признање најуспешније спортисткиње Србије у 2019. години понела је одбојкашица Тијана Бошковић, а најуспешнијег спортисте, осми пут за редом, тенисер Новак Ђоковић.

Женска одбојкашка репрезентација, која је ове године одбранила титулу европског шампиона и освајањем првог места на квалификационом турниру за Олимпијске игре у Вроцлаву пласирала се за Олимпијске игре у Токију, и ове године је проглашена за најуспешнији женски тим Србије. Епитет најбољег мушког тима Србије, такође је понела одбојкашка репрезентација, освајач злата на овогодишњем Европском првенству.

Према оцени Олимпијског комитета најуспешнија млада спортисткиња Србије је каратисткиња Ивана Перовић, а најуспешнији тренер Слободан Ковач.

Трофеј Олимпијско срце "Генерал Ђукић", који се додељује за посебна достигнућа и јачање олимпијског покрета, ове године је уручен председнику Европске одбојкашке конфедерације Александру Боричићу.

Повезане вести