Међународни курс биолошког оружја и токсикологије

Петак, 19.11.2021 | Обука
У Центру атомско-биолошко-хемијске одбране у Крушевцу ове недеље реализован је међународни курс биолошког оружја и токсикологије, који су осим припадника Војске Србије похађали и припадници оружаних снага из четири земље.

Током петодневног курса, полазници из оружаних снага Босне и Херцеговине, Италије, Кипра, Мађарске и Србије стицали су нова знања о биолошком оружју и токсикологији и оспособљавали се за спровођење мера заштите од дејства ове врсте оружја.

Тежиште у обуци било је на упознавању са карактеристикама бактерија, вируса и токсина, ефектима које они остварују на живе организме и на практичној примени заштитних и средстава за детекцију биолошких агенаса и деконтаминацију људи и опреме.

Обуку на курсу, поред сертификованих  инструктора из Центра АБХО,  изводили су и стручњаци за токсикологију Војномедицинске академије и гостујући предавачи из ковид болнице из Крушевца и Института за нуклеарне науке „Винча“.

Реализација овог међународног курса доприноси статусу Центра атомско-биолошко-хемијске одбране као регионалног и партнерског центра за образовање и обуку и јачању војне сарадње са државама из региона.

Повезане вести