Поносни на своју војску

Среда, 8.11.2017 | Актуелности

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић примили су данас припаднике 11. пешадијског батаљона који су спасили жену која је била нападнута ножем у Панчеву.

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић примили су данас старијег водника Ивана Ристића који је 5. новембра спасио жену која је била нападнута ножем у Панчеву, и његове колеге заставника Горана Васића и десетара Јована Ђокића који су му помогли у обуздавању насилника.

Припадници 11. пешадијског батаљона Прве бригаде копнене војске старији водник Ристић, заставник Васић и десетар Ђокић упознали су министра одбране и начелника Генералштаба са детаљима немилог догађаја, истичући да би у сличној ситуацији опет учинили исто и да су сигурни да би сви припадници Војске Србије поступили на такав начин.

На основу наредбе врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, министар одбране Александар Вулин наградио је тројицу припадника 11. пешадијског батаљона због несебичног и храброг чина.

– У име врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, у име Министарства одбране и моје лично име, желим да честитам овим драгим и храбрим људима и да им се захвалим у име читаве Србије. Они су доказ зашто се војска у Србији воли. Они су пример шта значи бити припадник Војске. Они су разлог због којег поштујемо униформу и због којег свако дете када види војника на улици зна да су ту и правда и закон и слобода, да је заштићено и чувано зато што је ту српски војник, рекао је министар одбране.

Он је истакао да су Ристић, Васић и Ђокић учинили не само оно за шта су обучавани, већ и оно за шта смо створени као људска бића.

– Желим да им се захвалим у име читаве државе. Донео сам мере о њиховом награђивању, али много битније од тога јесте то што ће се њихова војска и њихов народ  поносити њима. Они су показали какви би ми требало да будемо и како би свако од нас требало да поступи. Наше друштво може пуно да научи од њих и да на оваквим примерима препозна зашто улаже у своју војску. Улагање у ове људе и војску је улагање у Србију, улагање у оно најбоље у Србији, закључио је министар Вулин.

Начелник Генералштаба ВС генерал Диковић честитао је припадницима 11. пешадијског батаљона на храбрости, рекавши да је њихово поступање још једна потврда привржености наших војника и људи у униформи заштити грађана, заштити права и правичности, што у сваком случају охрабрује.

– Камо среће да се овакви случајеви не догађају уопште, али нажалост није тако.  Поносан сам на припаднике Војске јер такви су нам војници и старешине, тако их учимо и васпитавамо -  безбедност грађана Србије је на првом месту. Овај случај треба да послужи као пример да је увек потребно да се нађемо другима у невољи, да не мислимо само о себи и да увек будемо ту када је потребно, поручио је генерал Диковић.

Старији водник Иван Ристић истакао је да би „и јуче и данас и сутра поступио на исти начин“.

– Пре свега бих желео да се овакве ствари не дешавају. Ја имам супругу и две ћерке, и једноставно када је живот недужног цивила у питању, ту нема премишљања. Нисам размишљао ни о страху, ни о чему, било ми је само на уму како да ту жену склоним од насилника. Да сам можда ризиковао свој живот постао сам свестан тек касније, када сам разговарао са супругом. Међутим, у таквим моментима се о томе не размишља, већ само како да помогнете ономе чији је живот угрожен, истакао је старији водник Ристић.

Жена нападнута у Панчеву, коју су спасили припадници Војске Србије, тренутно се налази у Клиничко - болничком центру у Београду и у стабилном је стању.

Повезане вести