Vazduhoplovi Vojske Srbije na aero-mitingu u Skoplju

Subota, 16.9.2023 | Međunarodna saradnja
Pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije učestvovali su na aero-mitingu na aerodromu „Stenkovec“ kod Skoplja u Republici Severnoj Makedoniji, održanom danas povodom obeležavanja sto godina od osnivanja aero-kluba „Skoplje“ i sto godina avijacije u toj zemlji.

U dinamičkom delu prikaza učestvovala su dva višenamenska borbena aviona MiG-29 i školski avion „lasta“ Vojske Srbije, a posetioci su imali priliku i da vide višenamenski helikopter „H-145M“.  

Migovi Vojske Srbije, koji su doleteli sa vojnog aerodroma „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu, predstavili su se prisutnima delom manevara u horizontalnoj, kosoj i vertikalnoj ravni u sastavu para na maksimalnim i forsažnim režimima, na oduševljenje publike, koja je aplauzom pozdravila čuvare srpskog neba.

Ovo je ujedno bilo i prvo učešće aviona MiG-29 Vojske Srbije na jednom međunarodnom događaju ovog tipa.

Posada „laste“ prikazala je deo manevarskih mogućnosti ovog školskog aviona koji predstavlja važnu kariku u obuci pilota Vojske Srbije.

Na današnjem prazniku letenja u Skoplju, u dinamičkom delu je učestvovalo oko 30 vazduhoplova različite namene, dok je više od 40 letelica bilo prikazano u statičkom delu programa.

Povezane vesti