Poseta načelnika Generalštaba Vojske Francuske

Četvrtak, 10.6.2021 | Međunarodna saradnja
Na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, u zvaničnoj poseti Republici Srbiji boravi načelnik Generalštaba Vojske Francuske general armije Fransoa Lekoantr. 

Cilj posete je razmatranje aktuelne političko-bezbednosne situacije u regionu, razmena iskustava u angažovanju oružanih snaga u suzbijanju zarazne bolesti kovid 19 i sagledavanje mogućnosti za dalje unapređenje saradnje Vojske Srbije i Vojske Francuske.

General Lekoantr je tokom jednodnevne posete imao odvojene sastanke sa vrhovnim komandantom Vojske Srbije i predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, poptredsednikom Vlade i ministrom odbrane dr Nebojšom Stefanovićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem.

Tokom susreta dvojice generala, bilo je reči o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i mogućnostima za unapređenje bilateralne vojne saradnje. Ocenjeno je da bi se najkonkretniji rezultati, kada je reč o vojno-vojnoj saradnji, mogli postići zajedničkim angažovanjem u multinacionalnom okruženju i zajedničkim aktivnostima u oblasti obuke i vežbi. Posebna pažnja je posvećena razmatranju mogućnosti eventualnog uključivanja kapaciteta Vojske Srbije u namenske snage „Takuba“, koje, predvođene Francuskom, pružaju pomoć Oružanim snagama Malija u borbi protiv terorizma.
 
Dosadašnja bilateralna vojna saradnja je okarakterisana kao sadržajna uz postojanje uslova za njeno kvantitativno i kvalitativno unapređenje. Istaknuto je da  zajedničke  aktivnosti daju poseban kvalitet saradnji, jer doprinose razvoju poverenja i unapređenju odnosa i utiču na dostizanje interoperabilnosti i podizanje nivoa operativnih sposobnosti oružanih snaga obeju strana.

Povezane vesti