Edukacija učenika o rizicima upotrebe pirotehničkih sredstava

Petak, 29.12.2023 | Civilno-vojna saradnja
U okviru projekta civilno-vojne saradnje „Vojni pirotehničar u osnovnoj školi“, pripadnici Vojske Srbije su, u saradnji sa predstavnicima Crvenog krsta, realizovali edukativna predavanja o rizicima upotrebe pirotehničkih sredstava.

Projekat se realizuje u susret novogodišnjim i božićnim praznicima, kada je korišćenje ovih sredstava naročito izraženo, a ovoga puta je sproveden u osnovnim školama na teritoriji Gornjeg Milanovca, Kuršumlije, Prokuplja i beogradskih opština Vračar, Rakovica, Sopot, Stari Grad i Čukarica.

Predavanja su realizovali oficiri tehničke službe – specijalisti za ubojna sredstva, koji su osnovce upoznali sa opasnostima od petardi, vatrometa, baklji i drugih eksplozivnih naprava, kao i sa pravilnim postupanjem u slučaju nailaska na neeksplodirana ubojna sredstva. Predstavnici Crvenog krsta su učenicima objasnili i pokazali kako ukazati prvu pomoć u slučaju povređivanja.

Cilj projekta „Vojni pirotehničar u osnovnoj školi“, koji se organizuje svake godine, je da se učenicima osnovnih škola podigne svest o opasnostima koje nosi upotreba pirotehničkih sredstava i tako doprinese sigurnosti dece.

Osim ovog projekta, Vojska Srbije realizuje i brojne druge aktivnosti civilno-vojne saradnje, sa ciljem jačanja međusobnog poverenja i unapređenja bezbednosti i kvaliteta života građana Republike Srbije.
Ključne reči

Povezane vesti