Realizacija projekata civilno-vojne saradnje

Petak, 14.7.2023 | Civilno-vojna saradnja
Inžinjerijska radna grupa Vojske Srbije iz sastava Treće brigade kopnene vojske započela je ove nedelje radove na uređenju korita reke Toplice u opštini Kuršumlija.

Radovi se sprovode u okviru projekta civilno-vojne saradnje Vojske Srbije, koji je modelovan tako da se kroz realizaciju inžinjerijske obuke poveća propusna moći rečnog korita i unapredi zaštita priobalnog pojasa Toplice od izlivanja vode u slučaju nastanka bujičnih poplava. 

Pripadnici Vojske Srbije su na uređenju korita ove reke bili angažovani i prethodne godine, zajedno sa zaposlenima u Javnom komunalnom preduzeću „Toplica“. Oni sada, uz upotrebu savremenih inžinjerijskih mašina, uklanjaju nabujalu vegetaciju, naslage zemlje i drugi deponovani materijal iz rečnog korita.

Osim preventivnog delovanja na zaštiti od poplava, realizacijom ovakvih projekata unapređuje se i osposobljenost inžinjerijskih jedinica Vojske Srbije, koje imaju važnu ulogu u realizaciji zadataka iz sve tri misije, u miru i ratu. 

Vojska Srbije je više puta angažovala svoje snage i sredstva kako za preventivno delovanje na sprečavanju nastanka bujičnih poplava, tako i na otklanjanju posledica poplava u ovom delu zemlje. Sa pružanjem pomoći lokalnim samoupravama kroz realizaciju inžinjerijske obuke Vojska Srbije će nastaviti i ubuduće, a sve sa ciljem jačanja međusobnog poverenja i unapređenja uslova za život građana Srbije.

Povezane vesti