Specijalistička obuka budućih podoficira RV i PVO

Četvrtak, 24.2.2022 | Obuka
U Centru za obuku ratnog vazduhoplovstva i PVO na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici u toku je treći modul obuke kandidata za podoficire Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

U ovom modulu koji traje devet nedelja, budući podoficiri Ratnog vazduhoplovstva i PVO usvajaju neophodna vojno-stručna znanja i veštine za obavljanje početnih podoficirskih dužnosti u okviru artiljerijsko-raketnih jedinica za PVD, jedinica vazduhoplovno-tehničke službe i službe vazdušnog osmatranja i javljanja. 

Programom obuke obuhvaćeni su teorijski i praktični sadržaji na sredstvima raketne i radarske tehnike čijom realizacijom kandidati stiču neophodna znanja za pravilan i bezbedan rad na opsluživanju i osnovnom održavanju vazduhoplova i sistema za vazdušno osmatranje i javljanje i protivvazduhoplovna dejstva.

Poslednja – četvrta faza obuke realizuje se u jedinicama Vojske Srbije, gde se kandidati osposobljavaju za dužnosti tehničara za vazduhoplovne motore, naoružanje i opremu, operatore na radarskim i raketnim sistemima i opšte vazduhoplovne dužnosti.

Kurs za podoficire Ratnog vazduhoplovstva i PVO traje šest meseci i obuhvata dva osnovna, specijalistički i modul stažiranja. Kandidati koji uspešno savladaju sve module biće promovisani u čin vodnika i stupiti u stroj profesionalnih pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

Povezane vesti