Povratak dela kontingenta Vojske Srbije iz Slovenije

Petak, 18.8.2023 | Iz jedinica
Prvi deo kontingenta Vojske Srbije koji je učestvovao u humanitarnoj operaciji sprečavanja, otklanjanja, ublažavanja i saniranja posledica poplava u Republici Sloveniji uspešno je završio svoje angažovanje.

U Srbiju se danas vratilo 22 pripadnika Vojske Srbije sa helikopterima  H-145M i Mi-17. Oni su bili angažovani na zadacima vazdušnog transporta spasilačkih ekipa, civila, vode, goriva i drugog materijala u najteže pogođenim planinskim oblastima Koruške i Štajerske na severoistoku Slovenije.

Pripadnike Vojske Srbije je na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici dočekao načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, koji im je preneo srdačne pozdrave vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika Republike Aleksandra Vučića i ministra odbrane Miloša Vučevića, i ujedno im odao priznanje na požrtvovanom radu i profesionalnom odnosu prema zadacima tokom angažovanja u humanitarnoj operaciji.

Načelnik Generalštaba je posebno izrazio zadovoljstvo osposobljenošću pripadnika Vojske Srbije za realizaciju zadataka u složenim uslovima na planinskom terenu i ostvarenom koordinacijom i saradnjom sa oružanim snagama stranih zemalja i slovenačkim civilnim vlastima, čime su na najbolji način prezentovali Vojsku Srbije i Republiku Srbiju u međunarodnom okruženju.

Drugi deo kontingenta Vojske Srbije koji je angažovan na zadacima biološke dezinfekcije objekata i zemljišta, snabdevanja vodom i gorivom i na izvođenju inžinjerijskih radova u ugroženim područjima, ostaće u Sloveniji do sredine sledeće nedelje.

O izuzetnom profesionalizmu i obučenosti pripadnika Vojske Srbije govore i priznanja i zahvalnost ministara u Vladi Republike Slovenije i visokih vojnih zvaničnika koji su ih posetili tokom angažovanja u ovoj humanitarnoj operaciji.

Povezane vesti