Poseta načelnika GŠ KoV Italije

Utorak, 12.4.2022 | Međunarodna saradnja
Načelnik Generalštaba Kopnene vojske Oružanih snaga Italije general-potpukovnik Pjetro Serino boravi u dvodnevnoj poseti Republici Srbiji, radi razmene iskustava i sagledavanja mogućnosti za unapređenje saradnje kopnenih vojski dveju zemalja.

U okviru posete jedinicama Vojske Srbije, general Serino je danas posetio Generalštab Vojske Srbije, gde je razgovarao sa načelnikom Generalštaba generalom Milanom Mojsilovićem.

Tokom susreta bilo je reči o saradnji vojski Srbije i Italije, sa težištem na zajedničkom učešću u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu i aktivnostima u oblasti obuke i vežbi, kao i o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu, sa posebnim osvrtom na uticaj međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji na bezbednost Zapadnog Balkana i značaj italijanskog kontingenta u sastavu Kfora za zaštitu srpskog nacionalnog, kulturno-istorijskog i verskog nasleđa u našoj južnoj pokrajini. 

U razgovoru je ocenjeno da je bilateralna vojna saradnja intenzivna i sadržajna i da je karakteriše stalno kvantitativno i kvalitativno unapređenje. Istaknuto je da  zajedničke  aktivnosti daju poseban kvalitet saradnji, jer doprinose razvoju poverenja i unapređenju ukupnih odnosa i utiču na podizanje nivoa interoperabilnosti i operativnih sposobnosti obeju strana.

General-potpukovnik Pjetro Serino boravi u Republici Srbiji na poziv komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Milosava Simovića. On je juče posetio Komandu Kopnene vojske u Nišu, gde je razgovarao sa generalom Simovićem, i potom prisustvovao prikazu sposobnosti dela jedinica Treće brigade kopnene vojske i Mešovite artiljerijske brigade.

Povezane vesti