Načelnik Generalštaba Vojske Srbije u poseti Rumuniji

Sreda, 29.11.2023 | Međunarodna saradnja
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović boravi u trodnevnoj poseti Rumuniji, na poziv načelnika Štaba odbrane Rumunske armije generala Danijela Petreskua.

Zvanični deo posete počeo je danas ceremonijom svečanog dočeka upriličenom za našu delegaciju ispred zgrade Ministarstva nacionalne odbrane u Bukureštu, nakon čega je usledio bilateralni susret generala Mojsilovića sa generalom Petreskuom i novim načelnikom Štaba odbrane Rumunske armije general-potpukovnikom Đorđicom Vladom.

Tokom razgovora je zajednički konstatovano da je saradnja Vojske Srbije i Rumunske armije razvijena i sadržajna i da je karakteriše stalno kvalitativno i kvantitativno unapređenje, što doprinosi razvoju sposobnosti dveju vojski i daljem jačanju poverenja i prijateljskih odnosa. Izraženo je opredeljenje obe strane za daljim razvojem bilateralne vojne saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

General Mojsilović je ovom prilikom istakao da Republika Srbija visoko ceni principijelnu podršku Rumunije po pitanju očuvanja teritorijalnog integiteta naše zemlje i zahvalio na profesionalnom angažmanu rumunskog kontingenta u sastavu međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji.

U nastavku posete, general Mojsilović će prisustvovati ceremoniji primopredaje dužnosti načelnika Štaba odbrane Rumunske armije ispred Univerziteta nacionalne odbrane Karol Prvi u Bukureštu, dok će poslednjeg dana posete prisustvovati vojnoj paradi povodom obeležavanja Nacionalnog dana Rumunije.

Ovakvi susreti na visokom nivou daju podsticaj daljem unapređenju saradnje u oblasti odbrane i jačanju sveukupnih međudržavnih i dobrosusedskih odnosa Srbije i Rumunije.

Povezane vesti