Specijalistička obuka vojnika u Centru za obuku kopnene vojske

Ponedeljak, 30.1.2023 | Obuka
U Centru za obuku kopnene vojske u Požarevcu u toku je specijalistička obuka vojnika koji su služenje vojnog roka započeli u decembru prošle godine.

Vojnici se u ovom centru Komande za obuku osposobljavaju za više različitih specijalnosti rodova pešadije, artiljerije i oklopnih jedinica.

Tokom šestonedeljne obuke na poligonima u kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ i potom u terenskim uslovima van mirnodopske lokacije oni stiču znanja i veštine za upotrebu ličnog i kolektivnog naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava i uvežbavaju taktičke radnje i postupke u napadu i odbrani, kako bi, u skladu sa svojim specijalnostima, bili osposobljeni za obavljanje odgovarajućih vojničkih dužnosti u okviru svojih rodova. Težište u ovoj fazi obuke je na osposobljavanju za borbenu upotrebu minobacača, artiljerijskih sistema „nora“ i „oganj“, tenkova M-84 i borbenih vozila pešadije M-80A, i pripremi za programska gađanja koja ih očekuju u narednom periodu.

Specijalistička obuka ove generacije vojnika završava se krajem februara proverom osposobljenosti za izvršavanje individualnih zadataka, nakon čega sledi kolektivna obuka i aktivno uključivanje u život i rad jedinica Vojske Srbije do završetka služenja vojnog roka.

Povezane vesti