Obuka profesionalnih vojnika u Mešovitoj artiljerijskoj brigadi

Petak, 20.8.2021 | Obuka
U kasarni „Mija Stanimirović“ u Nišu u toku je osposobljavanje novoprimljenih profesionalnih vojnika u jedinicama Mešovite artiljerijske brigade za obavljanje početnih dužnosti na svojim formacijskim mestima.

Vojnici koji su raspoređeni na dužnosti u okviru posluga na top-haubicama M-84 152mm „nora“ uvežbavaju radnje u pripremi oruđa za paljbu, prevođenju iz marševskog u borbeni položaj i pravilnom zauzimanju elemenata za izvršenje artiljerijskih gađanja. 

Na samohodnim top-haubicama 155mm B-52 M-15 „nora“ realizuje se obuka za rukovanje automatizovanim sistemom za upravljanje vatrom. Izviđači se obučavaju za pravovremeno otkrivanje i uočavanje najvažnijih ciljeva, dok se računači osposobljavaju za brz i efikasan proračun elemenata za gađanje na softverskom uređaju.

Mešovita artiljerijska brigada je namenjena za pružanje vatrene podrške jedinicama Kopnene vojske dejstvom po ciljevima taktičkog, operativnog i strategijskog značaja na velikim daljinama. Opremanje samohodnim top-haubicama 155 mm B-52 M 15 „nora“ značajno je unapredilo vatrene mogućnosti ove jedinice, a samim tim i obezbedilo Kopnenoj vojsci pouzdanu, brzu i preciznu artiljerijsku podršku tokom izvođenja borbenih operacija.

Povezane vesti