Уручена одликовања предсеника Републике

Четвртак, 16.11.2017 | Актуелности

Церемонија свечаног уручења одликовања које је председник Републике Србије доделио припадницима Министарства одбране и Војске Србије, поводом Дана Копнене војске и Дана пешадије одржана је данас у Дому Војске Србије у Нишу.

Председник Републике Србије Александар Вучић одликовао је 49 припадника Министарства одбране и Војске Србије за изузетне заслуге и резултате показане у обављању дужности и задатака у области одбране и безбедности Републике Србије.

Том приликом, изасланик председика Републике Србије Никола Селаковић, у присуству министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића уручио је одликовања награђенима.
 
Председник Вучић је за изузетне заслуге и постигнуте резултате у области одбране и безбедности Републике Србије одликовао 17 припадника Министарства одбране и Војске Србије.
 
Златном медаљом за заслуге постигнуте резултате у области одбране и безбедности Републике Србије одликовао је пуковинка Слађана Ристића, а још 16 припадника Министарства одбране и Војске Србије добило је Сребрне медаље за заслуге и постигнуте резултате у области одбране и безбедности Републике Србије.
 
За заслуге и изузетне резултате показане у обављању дужности и задатака у области одбране и безбедности Републике Србије председник Вучић је одликовао 32 припадника Министарства одбране и Војске Србије.
 
Златном медаљом за ревносну службу одликовани су капетан бојног брода Петар Бошковић и потпуковник Дејан Живковић, а Сребрну медаљу за ревносну службу добило је 30 припадника Министарства одбране и Војске Србије.

Преносећи поздраве и честитке председника Вучића одликованима, изасланик председника Републике Никола Селаковић је истакао да додељена одликовања осликавају богату војничку каријеру кроз коју су прошли припадници Војске Србије службујући у гарнизонима широм бивше СФРЈ, СРЈ и сада Републике Србије.
 
– Најважније вредности војне професије, као што су верност отаџбини, посвећеност професији, оданост, храброст и дисциплинованост, солидарност, чојство, достајноство, пожртвованост, и поштовање других, не могу се увек истаћи усменим похвалама или доделом стимулативних мера, већ је важно да они који их најбоље спроводе за то добију одликовање, односно почаст, који им одаје захвална отаџбина – нагласио је изсланик председника Селаковић.
 
Према његовим речима, одликовани треба да буду поносни на себе, на труд који су уложили у развој Војске Србије и државе Србије.
 
– Верност датој заклетви, патриотизам, чврстина карактера, лично поштење, савестан и одговоран рад су војничке врлине које су красиле наше претке. Њихове заслуге не заборављамо, и њихове традиције настављамо. Надам се да су ове врлине биле и да ће убудуће бити лична карта сваког припадника Војске Србије. Од вас се очекује да наставите са успешном реализацијом наменских задатака, а држава ће у складу са могућностима пружити пуну подршку обезбеђењу услова за ваш успешан рад. Занам да имате визију, вољу, знање и искуство, мотивацију и план, и да вам је потребно више ресурса, знам да сте чврсто опредењени да замишљено спроведете и позивам вас на здружени напор ради унапређења оперативних способности наше војске. Уверен у даље јачање ваших оперативних способности, још једном, у име председиника Републике Александра Вучића честитам вам заслужена одликовања, да их у здрављу и са поносом носите, и у вашој јединици и у вашем граду, оптини да их показујете вашој деци, и да она буду тај мотив да се напоран рад посвећеност и труд исплате. Живела Војска Србије! Живела Србија! – поручио је изасланик председника Републике Селаковић.
 
Заставник прве класе Саша Крсмановић, припадник Центра за обуку копнене војске из Пожаревца, добитник Сребрне медаље за ревносну службу, укaзао је на велику част и понос јер је међу одликованима.
 
– Поносан сам на себе и на своје колеге из јединице и на све припаднике Војске због тога што нам је председник Републике указао овакву част. Медаља ће мени лично, као и мојим колегама у будућности значити још већи подстрек за постизање врхунских резултата – поручио је заставник Крсмановић.
 
Сребрна медаља за ревносну службу уручена је вечерас и потпуковнику Зорану Петровићу из Команде Копнене Војске.
 
– Велико ми је задовољство због труда и рада који није само мој, већ свих колега који су око мене  и који ме окружују, али и подстрек за убудуће – нагласио је потпуковник Петровић додјући да је то одликовање велики подстрек за наставак војничке каријере.

Повезане вести