Почетак рашчишћавања аеродрома Сјеница

Петак, 1.6.2018 | Актуелности

Министар одбране Александар Вулин, у пратњи генерала Љубише Диковића и генерал-потпуковника Милосава Симовића, обишао је данас радове на техничком извиђању површина на аеродрому „Дубиње“

Министар одбране Александар Вулин, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића и команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића, обишао је данас радове на техничком извиђању површина на аеродрому „Дубиње“ код Сјенице за које се сумња да су загађене неексплодираним убојним средствима.

Том приликом, министар Вулин је истакао да је током НАТО агресије уништено и оштећено око 170 објеката Војске Југославије, односно Војске Србије.

– Нама је, као, задатак остало да још око 80 објеката у потпуности очистимо од загађења које је наступило током НАТО агресије и самим бомбардовањем.

Аеродром Сјеница је од стратешког значаја на овом простору и веома је важно да се Војска Србије врати овде како због грађана Сјенице тако и због безбедности читаве наше земље. Људи који овде раде су обучени на одговарајући начин, опремљени најквалитетнијом заштитном опремом и све што им је потребно за миран и безбедан рад они морају да добију – нагласио је министар Вулин.

Према његовим речима, Војска Србије пред собом има велики задатак, због своје безбедности, али и због безбедности грађана уопште, да свих преосталих 80 просторија загађених неексплодираним убојним средствима очисти, приведе намени и сачува за мирно и несметано коришћење.

– Војска Србије веома води рачуна о безбедности својих припадника и то је оно што нам је и овде најважније. Управо смо због тога начелник Генералштаба и ја, као и командант Копнене војске и дошли да обиђемо ове људе, да видимо шта им је све потребно, да видимо да ли још нешто можемо да учинимо за њих, свакако да смо задовољни начином на који они раде, а на првом месту, да воде рачуна о својој безбедности – поручио је министар Вулин.

Након обиласка, генерал Диковић је истакао да је познато да на територији Републике Србије, после НАТО агресије, постоји још простора који нису у потпуности очишћени од неексплодираних убојних средстава.

- Један од тих објеката је и овај на Пештеру, конкретно, аеродром Сјеница, који је неколико пута бомбардован из ваздушног простора, и касетним бомбама и бомбама велике разорне моћи. После спроведених припрема, које су обухватале обуку људи, набавку заштитне опреме, усудили смо се, коначно, да изађемо на овај простор и да извршимо у наредна три месеца део деконтаминације или чишћења од неексплодираних убојних средстава – објаснио је генерал Диковић.

Како је истакао начелник Генералштаба, ти радови нису искључиво везани за потребе Војске, већ и за безбедност грађана на овом простору.

– Надам се да ћемо, уз помоћ грађана Општине Сјеница, успети да реализујемо овај задатак и створимо безбедно окружење за људе у овом крају. Изузетно је ризичан и одговоран задатак, а усудили смо се, јер смо се добро припремили за то – истакао је генерал Диковић одајући посебно признање свима који су до сада радили овде, јер су за кратко време ефекти изнад очекивања, по питању претреса терена. Он је, такође, додао да свакако не треба журити, већ да тај посао треба да се пре свега уради одговорно и по правилима, изражавајући наду да ће терен бити очишћен и пре рока у септембру.

Говорећи о значају сарадње са Војском Србије, председник Скупштине општине Сјеница Мухедин Фијуљанин нагласио је да је за грађане општине Сјеница од изузетне важности посао који Војска Србије обавља, нарочито на том потезу око аеродрома Дубиње.

– Надам се да ће сарадња, која је и до сада била добра, бити убудуће још боља, како би овај аеродром оспособили. Ми у том аеродрому видимо велике развојне шансе, имајући у виду да ће и ауто-пут Београд – Бар проћи у непосредној близини и сматрамо да он у том погледу може да буде велика развојна перспектива, и за општину Сјеница, али за Републику Србију у целини – нагласио је Фијуљанин. 

Повезане вести