Генерал-потпуковник Милан Мојсиловић нови начелник Генералштаба Војске Србије

Петак, 14.9.2018 | Актуелности

Председник Републике Србије и врховни командат Војске Србије Александар Вучић и министар одбране Александар Вулин одржали су вечерас састанак с представницима војног врха у Великој сали Старог Генералштаба у Београду.

Том приликом, Указом председника Републике, а на свој захтев, пензионисан је досадашњи начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић. Указом председника генерал-мајор Милан Мојсиловић ванредно је унапређен у чин генерал-потпуковника и именован за новог начелника Генералштаба Војске Србије. Он је до сада вршио дужност помоћника министра одбране за политику одбране.
 
Након вечерашњег састанка, бригадни генерал Петар Цветковић унапређен је у чин генерал-мајора и именован за заменика начелника Генералштаба Војске Србије. Место заменика начелника Генералштаба упражњено је од марта прошле године, када је Указом председника пензионисан генерал-потпуковник Јовица Драганић. На место директора ВБА постављен је пуковник Ђуро Јованић.
 
У чин генерал-мајора ванредно су унапређени и бригадни генерали Миле Јелић, Душко Жарковић и Илија Тодоров.
 
Нова постављења добили су и генерал-мајор Горан Радовановић који је нови ректор Универзитета одбране, генера-мајор Бојан Зрнић који је нови начелник Војне академије, генерал-мајор Младен Вуруна који је нови начелник Управе за одбрамбене технологије, генерал-мајор Миле Јелић постављен је за директора Инспректората Министарства одбране, бригадни генерал Зоран Стојковић директор је Војнообавештајне агенције, пуковник Слађан Стаменковић за командата Треће бригаде Копнене војске, пуковник Љубиша Ђоловић нови је начелник Управе за телекомуникације и информатику у Генералштабу Војске Србије и пуковник Мирослав Талијан који је унапређен у чин бригадног генерала и постављен на дужност команданта Специјалне бригаде.
 
У чин бригадног генерала унапређени су пуковници: Угљеша Јовичић, Рајко Миловановић, Владета Балтић, Жељко Кузмановић, Слободан Стопа, Александар Бјелић, Жељко Билић, Зоран Стојковић, као и Предраг Грбић, коме престаје професионална војна служба.
 
У чин бригадног генерала ванредно је унапређен пуковник Драган Динчић, а бригадном генералу Зорану Величковићу на лични захтев престаје професионална војна служба.
 
На конференцији за медије која је одржана након састанка, председник Вучић говорио је о новим кадровским решењима, опремању, као и о комплетном стању у Војсци.
 
– У складу с Уставом Републике Србије и после бројних консултација с Министарством одбране и челним људима Војске Србије донео сам више указа и више одлука о постављењу, именовању и разрешењу. Најпре желим да вас обавестим да сам прихватио захтев начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића за пензионисање, рекао је председник Републике, захваливши му на часном, пожртвованом и посвећеном односу који је показао, као и на љубави коју је показао према отаџбини.
 
Он је подсетио да је генерал Диковић био затваран у току оружаних сукоба од стране непријатељских снага на територији Босне и Херцеговине. Нагласио је и да се генерал Диковић часно, јуначки и храбро супротстављао НАТО агресији 1999. године те да је он један од људи који је најдуже био на месту начелника Генералштаба Војске Србије.
 
– Веома сам захвалан генералу Диковићу на послу који је обављао, на томе што је последњих година озбиљно и одговорно радио на модернизацији Војске Србије, унапређењу њене борбене готовости, али и на целоживотној посвећености Републици Србији и српском народу, рекао је врховни командант Војске Србије, додавши да је управо због постигнутих резултата донео Указ о одликовању генерала Љубише Диковића Орденом Карађорђеве звезде првог степена, нагласивши да је то највиши орден који је један војник икада добио.
 
Он је истакао да тај орден не представља само част за генерала Диковића, већ и обавеза пред онима који треба да га наследе.
 
– Ово су велике промене од којих очекујемо додатну, нову енергију, још бржу модернизацију и јачање Војске Србије у наредном периоду која би требала да буду одвраћајући фактор за сваког потенцијалног агресора на нашу земљу. Не спремамо се за сукобе ни за ратове са било ким, али морамо да имамо оспособљену, озбиљну, одговорну, добро опремљену и наоружану армију да сваком потенцијалном агресору у било ком тренутку буде у стању да одговори, изјавио је председник Вучић и додао да су, у складу с тим, у претходних неколико година наша средства наоружања и опрема вишеструко унапређена, али је подвукао да и даље нисмо задовољни.
 
– Посебно морамо да обезбедимо већи прилив људи у Војску Србије у наредном периоду. Због тога тежак, озбиљан и одговоран посао очекује генерала Мојсиловића. Сигуран сам да ће увек имати подршку и генерала Диковића и свих других људи који су одани држави, часни официри и увек им је држава Србија била важнија и преча од било чијих личних интереса, рекао је он и додао да је ситуација у свету таква да није лако предвиђати догађаје.
 
– Не морам да говорим колико је тешка позиција Србије и због односа с Албанцима, проблем који имамо око Косова и Метохије, али и чињенице да неки у региону Србе који живе у њиховим земљама доживљавају као реметилачки фактор и неретко би желели да Србију и наш народ представе као реметилачки чинилац, иако ми само хоћемо да наши људи буду „свој на своме“, да имају право на живот као и сви други и неугрожавајући ничији територијални интегритет, несезајући ни за било чијим територијама, већ само желећи да чувамо своје, поручио је Вучић.
 
Он је изразио уверење да ће припадници Војске Србије добро и часно обављати свој посао, да ће се борити за Србију, а да ће људи у Србији у своју војску, као и до сада, имати поверења у институцију коју највише поштују, цене, воле и верују.
 
Председник је још једном захвалио свима, нагласивши да му је била част што је имао прилику да с генералом Диковићем сарађује шест година.
 
– Надам се да ћете ви, генерале Мојсиловићу, обавити велики и важан посао за будућност Србије и њене Војске, закључио је председник честитајући официрима нова постављења и пожелевши им успех у раду на новим дужностима.

Повезане вести