Министар Вулин: Грађани сигурни уз своју Војску

Среда, 15.8.2018 | Актуелности

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић разговарали су данас са поручником Душаном Трајковићем који је 8. августа спасио живот младићу извученом без свести с дна базена „Чаир“ у Нишу.

Честитајући на храбром подвигу, министар Вулин је истакао да је поручник Трајковић показао да је храбар човек, баш као што је сваки припадник Војске храбар и спреман да увек помогне својим суграђанима и да увек буде уз своју земљу, али је показао да је обука оно што нас разликује и оно што нас одликује. Припадници Војске Србије, поред људских квалитета, морају да буду обучени и сигурни у себе и морају да знају како да помогну.
 
Управо зато је Минстарство одбране покренуло ширу акцију и са Министарством просвете, али и уз промене своје организационе структуре, да у највећој могућој мери омогући становништву да буде обучено и да буде спремно да реагује у ситуацијама у којима су угрожени животи или имовина у нашој земљи.

- Сви заједно морамо да се подсетимо оних вештина које су нас некада красиле, свих оних вештина које некада могу да чине разлику између живота и смрти. Зато ће Министарство одбране и Војска Србије, са читавом државом, наставити да ради на томе да се ниво вештина које су нам неопходне прошири и ван Војске Србије и да то не буде привилегија једног уског круга припадника Војске, већ да се вештине које помажу у чувању живота и имовине, прошире и да се вратимо на оно што смо некада знали – поручио је министар Вулин.

Министар је додао да се Војска Србије опрема и наоружава и у врло кратком времену покушава да надокнади вишедеценијски немар и јаз између нас и најсавременијих армија света, али више од свега Војска Србије води рачуна о квалитету људи који је чине.

Генерал Диковић, уз честитке поручнику Трајковићу, истакао је да тај хумани гест потврђује да припаднике наше Војске краси одважност, храброст и вера у сопствене могућности, додајући да је у суштини, улагање у Војску Србије и њене способноси, улагање у безбедност сваког нашег грађанина.

- Грађани Републике Србије могу бити сигурни да ће се припадници Војске у свакој ситуацији наћи на услузи и помоћи да, својим деловањем, како у миру, тако и у осталим ситуацијама, апсолутно заштите безбедност и интересе Републике Србије – поручио је генерал Диковић додајући да је посебан акценат стављен на обуку припадника наше војске.

Говорећи о подвигу младог поручника, начелник Генералштаба је истакао да је он испољио и храброст, додајући да је "храбар онај који зна, зна да савлада страх и који је сигуран у себе, пре него што крене у акцију, да ће то успешно завршити", наглашавајући да су такви припадници, данас можда више него икада, потребни Војсци Србије.

Причајући о свом хуманом гесту, поручник Трајковић, припадник Команде 49. логистичког батаљона, проводио је дан на годишњем одмору крај базена, када је угледао како спасилац извлачи младића.

- Без размишљања сам притрчао, кренуо са реанимацијом, и масажом срца и вештачки дисањем успео сам да повратим пулс дављенику и дисање – објашњава поручник Трајковић додајући да је у тој ситуацији применио обуку из прве помоћи коју је научио током школовања на Војној академији и на обуци у својој јединици.

Према његовим речима, у том тренутку је био концентрисан да да све од себе како би спасио живот суграђанину коме је помоћ била потребна.

Министар Вулин и генерал Диковић наградили су поручника Трајковића и његову породицу седмодневним боравком на Тари.

Повезане вести