Нови тим ВС за медицинску евакуацију у Конгу

Четвртак, 2.11.2017 | Мултинационалне операције

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић примио је данас припаднике ВС који наредних дана одлазе у мировне операције Уједињених нација у Конгу и Централноафричкој Републици.

У Мисију Уједињених нација за стабилизацију у Демократској Републици Конгу (MONUSCO) одлази тим за медицинску евакуацију ваздушним путем, у чијем су саставу две групе са по једним лекаром и два медицинска техничара. Њихов основни задатак у мисији биће праћење тешко повређених или болесних пацијената унутар ДР Конга и према болницима трећег нивоа здравствене заштите у Кенији и Јужноафричкој Републици.

Војскa Србије учествује у мировној операцији УН у Конгу од 7. марта 2003. године са медицинским тимом за евакуацију ваздушним путем састава шест лица. Од 28. јула 2010. године у овој операцији је ангажована и двочлана штабна група, па се сада у Конгу налази осам припадника Војске Србије.

У Мултидимензионалну интегрисану мисију УН за стабилизацију у Централноафричкој Републици (MINUSCA) наредних дана одлазе припадници ВС који ће бити на помоћним дужностима у контингенту ВС у тој мисији.

Припадници Војске Србије су у овој операцији ангажовани од 20. септембра 2014. године. Сада су у мисији ангажовани официр на дужности заменика команданта сектора Запад, војни посматрачи и штабни официри и особље војне болнице нивоа 2.

Повезане вести