Dan Vojske Srbije

Petak, 20.4.2018 | Aktuelnosti

Povodom 23. aprila – Dana Vojske Srbije, danas su u Generalštabu Vojske Srbije, komandama operativnog nivoa i Garde upriličene vojne svečanosti.

Povodom Dana Vojske Srbije, danas je u kasarni „Banjica 2“ održana vojna svečanost u susret predstojećem prazniku kojoj su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković sa članovima kolegijuma, kao i bivši načelnici Generalštaba naše vojske.

Čestitajući praznik svim pripadnicima Vojske, ministar Vulin podsetio je da ništa ne počinje od nas i da ako mislimo da je našim rođenjem i našim dolaskom na određenu dužnost istorija tek počela da se piše, onda smo nedostojni i istorije koju sanjamo kao i mesta na kome se nalazimo.

– Ništa ne počinje od nas. I zato ovde želim da zahvalim prethodnim načelnicima Generalštaba za doprinos i svemu što su učinili da vojska bude ovakva kakva jeste, dajući sebe i svoj život, dajući sve ono što su mogli da ponude svojoj otadzbini, svojoj vojsci, da vreme u kojme su oni bili i vreme u kome mi živimo bude različito u kvalitetu života, ali istoj ljubavi prema otadzbini i ljubavi prema vojsci– rekao je ministar Vulin.

On je podsetio da je 23. april, Dan naše Vojske, dan kada je srpski narod još jednom dao odgovor koji je davao pre toga i davaće ga još decenijama, pa i vekovima nakon toga - a to je da ne postoji ništa što nije spreman da žrtvuje za slobodu.

– I kada govore o Milošu Velikom obično govore o mudrom, promišljenom čoveku, ali nekako zaborave da je pre te mudrosti i promišljenosti on bio hrabri, neki bi rekli krvavi vojvoda, koji je vojvodski čin dobio u Prvom srpskom ustanku, nakon što je jedva pretekao od rana. Tek nakon ustanaka postao je diplomata, tek nakon vojničke hrabrosti i pobeda mogao je da pregovara. Tako je i danas. Bez jake vojske, bez sigurne vojske, zadovoljne vojske, nema ni diplomatije, nema ni pregovora. Vojska je ta koja čuva suštinu naroda, njegove najvažnije vrednosti i koja je tu da bude čuvar teritrijalnog integriteta, ali i svega onog što naš narod čini vrednim trajanja i vrednim ponavljanja – poručio je ministar Vulin dodajući da kako je bilo onda, tako je i danas.

Prema njegovim rečima, narod koji nije imao snažnu vojsku, nije mogao da se nada slobodi, jer snažna vojska i sloboda idu zajedno.

– Svačega je bilo na kugli zemaljskoj, ali naroda koji je slobodan, a da nije imao sigurnu i snažnu vojsku - toga još nije bilo. Posebno ako živi na ovom parčetu zemljinog šara na kome mi živimo, gde je svaka sila smatrala da treba da prođe, a mislili su i da treba da ostanu – rekao je ministar Vulin, dodajući da zahvaljujući upornom, strpljivom i tvrdoglavom narodu kome mi pripadamo mnogi jesu prolazili ali nisu ostajali – istakao je ministar Vulin završavajući svoje obraćanje sa „Živela Vojska Srbije! Živela Srbija!“.

Podsećajući na istorijski značaj praznika kojim se obeležava Dan Vojske Srbije, general Diković je istakao da naša Vojska i naš sistem odbrane danas jeste i da mora i dalje ostati apsolutno u funkciji rešavanja svih problema kao podrška i osnovna snaga našem rukovodstvu da ih reši na najbolji mogući način.

– Naša vojska danas je stabilna i orijentisana vojska, koja poštuje vrednosti i koja ima državotvorni karakter. Očuvali smo kontinuitet, očuvali smo jedinstvo, uspostavili smo i zaokružili normativno pravni sistem, a ovih dana očekujemo i konačno usvajanje izmene i dopune zakona koji će nam omogućiti da i dalje nesmetano još više, bolje i jače, a posebno još brže jačamo svoje kapacitete da zaštitimo građane Srbije i našu otadzbinu – naglasio je general Diković.

Načelnik Generalštaba je podsetio da je, nakon dužeg perioda, otpočeto sa značajnim opremanjem naše Vojske, što to je pre svega značajno za vid Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, kao i da se posebna briga vodi o pripadnicima sistema odbrane koji dele sudbinu građana Republike Srbije, a sve u cilju da naša Vojska ima zadovoljnog vojnika i zadovoljnog pripadnika Vojske, spremnog da kao što su i naši preci radili, daju život za odbranu slobode i časti naše otadzbine.

– Status i standard našeg oficira biće takav da budu dostojanstveni i da na licu našeg oficira vidimo ponos, ali isto tako dana licu naših građana vidimo ponos zato što imaju takve vojnike i takvu oružanu silu koja je spremna da ih u svakom trenutku brani – istakao je general Diković.

Obraćajući se okupljenima, načelnik Generalštaba je poručio da su svi junaci u našoj istoriji, žrtvujući svoj život nisu razmišljali ni o čemu drugom, nego samo o slobodi i o tome da pokolenja koja nadolaze mogu slobodno da žive, što je i zalog svih naših pripadnika danas.

– Sreća je da imamo spremne oficire, podoficire i vojnike i civilna lica da se tako u praksi i ponašaju, da su spremni da za svoju otadzbinu daju i život, a to nije malo. Živela Vojska Srbije! Živela Srbija! – poručio je general Diković.

Današnja svečanost bila je prilika i da se pročitaju ukazi o unapređenjima u viši čin, kao i da ministar odbrane i načelnik Generalštaba uruče stimulativne mere iz svojih nadležnosti pojedincima koji su se naročitim rezultatima u vršenju službe istakli u godini za nama u organizacijskim jedinicama Generalštaba Vojske Srbije.

Vojnim svečanostima, Dan Vojske Srbije danas je obeležen i u komandama operativnog nivoa i u Gardi Vojske Srbije.

U Domu Vojske Srbije u Nišu danas je priređen svečani skup za oficire, podoficire i civilna lica Komande Kopnene vojske, na kom su pročitane čestitke i naredbe o unapređenjima i dodeli stimulativnih mera povodom Dana VS. Pripadnicima Komande Kopnene vojske je praznik čestitao komandant general-potpukovnik Milosav Simović.

Povodom Dana VS, delegacija Komande Kopnene vojske s načelnikom štaba pukovnikom Vladetom Baltićem na čelu položila je danas venac na Spomenik kralju Aleksandru u Nišu. 

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije obeležavaju Dan Vojske Srbije – 23. april, u znak sećanja na Drugi srpski ustanak podignut istog datuma, na Cveti, 1815. godine u Takovu. Tada je, na skupu viđenijih starešina, doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti.

Biljana Miljić, MC Odbrana

Povezane vesti