Uspešno završena evaluacija inžinjerijske čete

Petak, 20.10.2017 | Multinacionalne operacije

Inžinjerijska četa opšte namene iz sastava 310. inžinjerijskog bataljona iz Prokuplja uspešno je prošla NATO evaluaciju nivoa 1, koja je održana u okviru vežbe „Stena 02“.

Prvi deo taktičke vežbe „Stena 02“, u okviru kog je izvršena NATO evaluacija nivoa 1 deklarisane inžinjerijske čete opšte namene iz sastava 310. inžinjerijskog bataljona iz Prokuplja, završen je danas u bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“.

Četa je uspešno prošla evaluaciju prema standardima i procedurama po Konceptu operativnih sposobnosti, pokazavši visok nivo obučenosti i profesionalnog odnosa prema zadacima.

Obučenost i interoperabilnost jedinice ocenjivao je evaluatorski tim sastavljen od pripadnika Vojske Srbije, vojski partnerskih zemalja – Irske, Kanade, Norveške, Rumunije, SAD, Francuske i Crne Gore – i predstavnika komandi združenih snaga iz Napulja i Brunsuma i Kopnenih snaga iz Izmira.

Potpukovnik francuske vojske Estur Benoa, koji je predvodio evaluatorski tim, pohvalio je organizaciju vežbe i istakao da je inžinjerijska četa kao dobro organizovana i pripremljena jedinica uspešno izvršila sve zadatke pokazujući pritom visok nivo osposobljenosti, motivacije i profesionalizma.

Jedinica je na vežbi koristila naoružanje i opremu koje bi upotrebljavala u multinacionalnim operacijama. U skladu sa scenarijom vežbe četa je izvršavala složene zadatke karakteristične za multinacionalne operacije, kao što su obezbeđenje konvoja, održavanje prohodnosti puteva, postavljanje mosnih konstrukcija, formiranje kontrolnih punktova, evakuacija povređenih i obolelih...

Deklarisanoj inžinjerijskoj četi opšte namene predstoji viši nivo obučavanja i evaluacije prema standardima Koncepta operativnih sposobnosti.

Jedinice Vojske Srbije deklarisane za učešće u multinacionalnim operacijamalaka pešadijska četa iz sastava 31. pešadijskog bataljona Treće brigade kopnene vojske, vod vojne policije iz sastava Trećeg bataljona vojne policije iz Niša i vod atomsko-biološko-hemijske odbrane iz 246. bataljona ABHO iz Kruševca – izvešće sledeće nedelje drugi deo taktičke vežbe „Stena 02“ u bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“, u okviru kojeg će proći evaluaciju nivoa 2 po Konceptu operativnih sposobnosti.

Povezane vesti