VEK POBEDNIKA 1918-2018

Održana vežba „Zima 2017“

Petak, 15.12.2017 | Obuka

Pokazna taktička vežba Prve brigade kopnene vojske sa bojnim gađanjem „Zima 2017“ održana je na danas na intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“.

Događaju su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković s članovima kolegijuma.  

Cilj združene vežbe, nivoa bataljona, čija je tema bila - borbena grupa u odbrani sa prelaskom u napad, bio je prikazivanje obučenosti snaga za komandovanje i potčinjenih jedinica borbene grupe u pripremi, organizovanju i izvođenju borbene operacije u svim vremenskim uslovima.  

Kroz realizaciju aktivnosti prikazan je način organizovanja i izvođenja taktičke vežbe sa bojnim gađanjem sa borbenom grupom, kao i potreban nivo obučenosti jedinica za izvršavanje postavljenih zadataka u toku izvođenja operacije.

U svom obraćanju nakon vežbe, ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da će, u skladu sa naređenjima dobijenim od vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića,  Vojska Srbije u narednoj godini imati nekoliko težišnih zadataka.

- Na prvom mestu to je unapređenje naše obučenosti i dalji rad na boljoj obuci naših vojnika, na povećanju borbene gotovosti i spremnosti baš svakog našeg pripadnika. Danas smo videli da je to moguće i mogli smo da se uverimo u izuzetnu obučenost i motivisanost, a slobodno mogu da kažem, i hrabrost pripadnika Vojske Srbije. Ministarstvo odbrane će sa svoje strane nastaviti da radi na opremanju Vojske, na njenoj modernizaciji i na poboljšanju materijalnog položaja naših pripadnika.

 Ministar odbrane je rekao da mu je drago što javnost može da vidi u kakvim uslovima vežbaju naši vojnici.

- Da se vidi zašto se pripremaju i obučavaju, koliki su napori i odricanja potrebna da bi bili u stanju da ispune najviše standarde koji su pred njima. Drago mi je što javnost može da vidi da se svaki uloženi dinar u pripadnike naše vojske vraća izuzetnim ljudima, i vraća se Vojsci, koja može da garantuje bezbednost i sigurnost na svakom delu naše teritorije.  Danas smo ovom vežbom pokazali da su pripadnici Kopnene vojske, u ovom slučaju,  Prve brigade, na najvišem mogućem nivou i da naša zemlja može da bude mirna i sigurna, a da svaka pretnja već unapred može da bude otklonjena. Ovako snažna vojska je najveći garant mira. Ovako spremna vojska je garant da rata neće biti - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Oficir za planiranje vežbe i komandant Prve brigade kopnene vojske brigadni general Željko Petrović rekao je da su današnjim danom dvonedeljne vežbovne aktivnosti na poligonu „Pasuljanske livade”, u okviru obuke borbene grupe, uspešno završene.

- Pripadnici borbene grupe imali su priliku da osete kako je izvoditi borbena dejstva u teškim vremenskim uslovima. Za obuku borbene grupe u ovakvim uslovima vazno je da njena komanda, i sve jedinice, kroz vežbovne aktivnosti podignu nivo sposobnosti i stvore uslove za dalju obuku koja će takođe podizati nivo osposobljenosti naših snaga - rekao je general Petrović i dodao da izvođenje obuke u ovakvim uslovima jača moral i sposobnost jedinica i obećava da ćemo i u narednoj godini ovakve i slične aktivnosti još uspešnije realizovati.

Vežba "Zima 2017" pokazala  je uspešno sadejstvo jedinica i rodova i integraciju obuke rodova Kopnene vojske, kao i integraciju dva vida - Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva. 

Povezane vesti