Decembarska klasa vojnika položila zakletvu

Petak, 16.12.2016 | Aktuelnosti

U centrima za obuku Vojske Srbije u Somboru, Valjevu i Leskovcu prva generacija vojnika koja dobrovoljno služi vojni rok po novom šestomesečnom modelu danas je položila svečanu zakletvu.

U Trećem centru za obuku u Leskovcu, zakletvu je položilo 98 vojnika, među kojima i deset devojaka.

Ministar odbrane Zoran Đorđević je, čestitajući vojnicima i njihvom porodicama, rekao da je vojnička uniforma  duboko utkana u tradiciju našeg naroda.

– Ovim činom prihvatili ste častan izazov da stanete u vojnički stroj i budete ponos Srbije, naglasio je Đorđević.
 
On je rekao da se Srbija danas suočava sa složenim odnosima koji vladaju u sferi nacionalne, regionalne i globalne bezbednosti.

– U svetlu tih izazova, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije rade kako bi našim građanima omogućili da bezbedni i u miru grade svoju budućnost, istakao je mnistar odbrane Zoran Đorđević.
 
Dobrovoljno služenje vojnog roka, prema novom konceptu, trajaće šest meseci, a mladići i devojke će prva tri meseca provesti na osnovnoj obuci u centrima za obuku, dok će ostatak vojnog roka provesti na kolektivnoj obuci u jedinicama Vojske Srbije.
 
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa saradnicima, prisustvovao je svečanosti povodom polaganja vojničke zakletve u kasarni „Aerodrom“ u Somboru.
 
Zakletvu je položilo 140 vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka a svečanosti u somborskoj kasarni prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalne samouprave, MUP-a, verskih zajednica, rodbina i prijatelji.
 
– Ovaj stroj u Somboru, i isti takvi u centrima u Valjevu i Leskovcu, jasan su dokaz da građani Srbije vole svoju vojsku, a da mladi ljudi cene izazove vojne profesije i da je vojnička uniforma duboko utkana u tradiciju našeg naroda – naglasio je general Diković.
 
Obraćajući se najmlađoj generaciji vojnika, načelnik Generalštaba je istakao da su svojoj otadzbini dali časni zavet pred zastavom Srbije, pred svojim roditeljima, prijateljima, starešinama, poručivši da treba da se ponose tom zakletvom i da je zauvek nose u srcu. On je, takođe, istakao da će mesta uvek biti za one među njima koji nakon odsluženja vojnog roka budu poželeli da postanu profesionalni vojnici. 

U Drugom centru za obuku u Valjevu svečanu vojničku zakletvu položilo je 111 vojnika, među kojima i 21 devojka. Polaganju zakletve prisustvovao je zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić, predstavnici MUP-a, Srpske pravoslavne crkve, lokalne samouprave, rodbina i prijatelji vojnika.

Čestitajući mladim vojnicima na položenoj zakletvi, general Draganić im je poručio da će ih sećanje na ovaj dan uvek iznova ispunjavati osećanjem ponosa jer su prihvatili častan poziv da služe u vojničkom stroju. Zamenik načelnika Generalštaba je istakao da Vojsci Srbije predstoji značajno opremanje i modernizacija.

– Zahvaljujući dobrim rezultatima koje je država ostvarila u ekonomskoj sferi u 2016. godini, a na osnovu procena i odluke vlade, otpočeo je proces značajnog opremanja i modernizacije Vojske Srbije čiji će rezultati u podizanju operativnih sposobnosti naše vojske biti vidljivi već u 2017. godini. Dakle, idemo putem koji su trasirali naši slavni preci i prethodnici, i spremni, uzdignute glave zajedno gradimo budućnost – dodao je general Draganić.

Povezane vesti