Zajedničko medicinsko angažovanje pripadnika Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja

Utorak, 6.9.2016 | Državno partnerstvo sa Ohajom

U mestu Reljan danas je započela zajednička humanitarna asistencija mešovitih medicinskih timova Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja, koja će na teritoriji Pčinjskog okruga trajati do 14. septembra.

U Osnovnoj školi „9. maj“, početku ove humanitarne akcije prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, državni sekretar u ministarstvu odbrane Nenad Nerić, komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Mark Bartman, zamenik ambasadora SAD u Beogradu Kurt Doneli, predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i lokalne samouprave.

Oni su u pratnji načelnika Uprave za Vojno zdravstvo pukovnika Uglješe Jovičića i komandanta zajedničkog medicinskog angažovanja potpukovnika Aleksandra Radunovića, obišli radne tačke na kojima se obavljaju pregledi i izrazili zadovoljstvo načinom na koji se aktivnost realizuje.

- Zajedničko medicinsko angažovanje uključuje besplatne zdravstvene preglede žitelja osam sela udaljenih od zdravstvenihustanova u gradovima Preševo i Bujanovac, a lokacije se svakodnevno menjaju da bi bio pokriven što veći broj mesnih zajednica, rekao je potpukovnik Radunović i pojasnio da preglede obavljaju lekari opšte prakse, pedijatri, ginekolozi, dermatolozi, infektolozi, oftamolozi i drugih specijalisti po potrebi, kao i stomatolozi, a da su na terenu i veterinarske i preventivne medicinske ekipe.

Zamenik ambasadora SAD u Beogradu Kurt Doneli izrazio je zadovoljstvo što je u prilici da bude svedok uspešne saradnje srpske i američke strane.

- Ove godine obeležavamo i desetogodišnjicu saradnje Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja i drago mi je da na terenu obavljaju dobar i plemenit posao pružanja besplatne medicinske pomoći lokalnom stanovništvu, rekao je zamenik ambasadora i zahvalio Vojsci Srbije što je uspešno organizovala jedan takav humanitarni događaj.

Tim koji pruža usluge lokalnom stanovništvu čini 31 pripadnik Vojske Srbije, 26 pripadnika Nacionalne garde Ohaja kao i četiri pripadnika oružanih sanaga Angole u svojstvu posmatrača.

Predviđeno je da se medicinska asistencija pruža u periodu od 9 do 16 časova, počev od danas, a predstavnici Ministarstva odbrane, Uprave za vojno zdravstvo, Vojnomedicinske akademije i Nacionane garde Ohaja odlučili su da osim Reljana, medicinski timovi pomognu stanovnicima Muhovca, Vlasa, Vrtogoša, Lučana, Klenika, Cerevajke i Letovice.

Povezane vesti