Delegacija verske službe NG Ohaja u poseti Vojsci Srbije

Ponedeljak, 4.9.2017 | Državno partnerstvo sa Ohajom

Načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba pukovnik Savo Iriškić primio je danas u kasarni „Banjica 2“ delegaciju verske službe Nacionalne garde Ohaja, koju predvodi brigadni general Džozef Čizm.

Delegacija verske službe Nacionalne garde Ohaja, koju predvodi brigadni general Džozef Čizm, boravi u višednevnoj poseti Vojsci Srbije.

U kasarni „Banjica 2“ u Beogradu američku delegaciju danas je primio načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba pukovnik Savo Iriškić, koji je uz dobrodošlicu gostima, istakao da je ova poseta nastavak odlične saradnje verskih službi Vojske Srbije i NG Ohaja i prilika da se, kroz razmenu iskustava, unaprede sposobnosti vojnih sveštenika za ulogu savetnika komandanata, štabnih oficira i duhovnika.

U sklopu današnjih aktivnosti, načelnici Odeljenja za veru i Odseka za moral Uprave za ljudske resurse Generalštaba pukovnik dr Saša Milutinović i pk dr Srećko Kuzmanović upoznali su goste iz Ohaja sa delatnostima verske službe i organa za moral i psihologiju Vojske Srbije, dok su gosti iz Ohaja realizovali predavanja o radu vojnih sveštenika na prevenciji suicida i nasilja u porodici i iskustvima iz angažovanja u borbenim misijama.

Nakon današnjih predavanja, glavni sveštenik Združene Komande NG Ohaja pukovnik Endrju Akvino uručio je pukovniku Milutinoviću medalju koju je dodelio komandant NG Ohaja za izuzetnu posvećenost razvoju verske službe u Vojsci Srbije i saradnji sa verskom službom NG Ohaja.

Delegacija verske službe Nacionalne Garde Ohaja prisustvovaće sutra arhijerejskoj liturgiji u crkvi Svetog Dimitrija u Lazarevcu, koju će služiti Episkop šumadijski i vojni gospodin Jovan, uz sasluživanje sveštenstva Eparhije šumadijske i vojnih sveštenika među kojima je i vojni pravoslavni sveštenik iz Nacionalne garde Ohaja Džejms Sejzmor, a imaće priliku da poseti i spomen kosturnicu srpskih i austrougarskih vojnika stradalih u Kolubarskoj bici 1914. godine.

Tokom boravka u Srbiji delegaciju iz Ohaja primiće i predstavnici Rimokatoličke, Reformatorske hrišćanske i Slovačke evangelističke crkve, kao i predstavnici Jevrejske zajednice Srbije i Islamske zajednice Srbije. 

Povezane vesti