Načelnik Generalštaba na sastanku Vojnog komiteta Evropske unije

Utorak, 7.11.2017 | Međunarodna saradnja

Načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković učestvovao je danas na sastanku Vojnog komiteta EU u Briselu na kom su razmatrane teme iz oblasti Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković učestvovao je danas na sastanku Vojnog komiteta Evropske unije u Briselu.

Na sastanku su razmatrane teme iz oblasti Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije, poput operacija i misija EU i borbe protiv terorizma.

Na marginama sastanka, general Ljubiša Diković se sastao sa generalnim direktorom Vojnog štaba Evropske unije general-potpukovnikom Esom Pulkinenom. Tokom razgovora istaknut je doprinos Republike Srbije, koja trenutno učestvuje sa 35 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u četiri multinacionalne operacije Evropske unije – u Somaliji (EUNAVFOR ATALANTA i EUTM Somalia), Maliju (EUTM Mali) i Centralnoafričkoj Republici (EUTM RCA), kao i nedavni prijem Republike Srbije u punopravno članstvo borbene grupe EU – HELBROC.

Tom prilikom, šef Vojnog predstavništva pri NATO i EU, brigadni-general Predrag Bandić, predao je predstavnicima Vojnog štaba EU nominaciju prvog nacionalnog oficira za vezu sa Vojnim štabom EU, kapetana fregate Vladana Stanića.

Nominacija nacionalnog oficira za vezu predstavlja dalji napredak u jačanju odnosa, produbljivanju saradnje i uspostavljanju efikasnije komunikacije u oblasti Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije, što je u skladu sa naporima koje Republika Srbija preduzima ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Predlog Vojnog štaba EU da Repubika Srbija nominuje oficira za vezu izraz je priznanja za dosadašnje učešće Republike Srbije u operacijama i misijama Evropske unije.

Svečanoj primopredaji nominacije prisustvovala je i ambasador Ana Hrustanović, šef Misije Republike Srbije pri Evropskoj uniji. 

Povezane vesti