Obeležena 202. godišnjica Drugog srpskog ustanka

Nedelja, 23.4.2017 | Kultura i tradicija

U spomen kompleksu „Drugi srpski ustanak” u Takovu danas je obeležena 202. godišnjica od dana kada je 1815. doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka protiv Otomanske imperije.

Ispred Vlade Republike Srbije, ceremoniju je predvodio državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović, koji je rekao da je sloboda Srbiji oduvek bila iznad svega. Istakao je da se srpski seljak odlikuje pameću i da je mudrost pobedila pre 202. godine, a da je politika koju Srbija danas vodi ista kao ona pre 202. godine, mudra i narodna i da obezbeđuje sigurnu budućnost.

Delegaciju Vojske Srbije, koja je položila venac na spomen kompleksu „Drugi srpski ustanak”, predvodio je komandant Komande za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović, a vence su položili i predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, predstavnici Moravičkog upravnog okruga, predstavnici zbratimljenih opština i udruženja građana iz Norveške, Grčke, BiH, Makedonije, Slovenije i Rumunije, kao i društvo za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine.

Vojska Srbije praznuje 23. april u znak sećanja na Cveti 1815. godine, kada je doneta odluka o podizanju Drugog srpskog ustanka.

Povezane vesti