Premijera filma „Vojnogeografski institut kroz tri veka“

Utorak, 3.10.2017 | Kultura i tradicija

U Domu Garde na Topčideru svečano je predstavljeno još jedno ostvarenje VFC „Zastava filma“, dokumentarno-stručni film „Vojnogeografski institut kroz tri veka“.

Svečanoj projekciji prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa članovima kolegijuma, sadašnji i nekadašnji radnici Instituta, kadeti geodetskog smera Vojne akademije i učenici Vojne gimnazije, novosadske Tehničke škole „Mileva Marić – Ajnštajn“ i Geodetske tehničke škole iz Beograda.
 
– Vojnogeografski institut se razvijao i opstajao od 1876. godine iz potrebe za premerom države, za izradom tačnih i nužnih karata, za obezbeđivanjem vojske svim geotopgrafskim materijalima. Iz potrebe da sami premerimo i snimimo našu zemlju, da iscrtamo našu zemlju i napravimo naše digitalne i druge modele terena. Filmska priča o VGI je priča o nama, našim uspesima i padovima, o našoj sudbini. To je priča o željama, namerama, struci, o mogućnostima, odlukama i dometima. To je priča o nacionalnom identitetu, rekao je potpukovnik Veljko Bućković pozdravljajući prisutne u ime načelnika Uprave za odnose sa javnošću kapetana bojnog broda Petra Boškovića.
 
Obraćajući se gostima, načelnik VGI-ja pukovnik Zoran Srdić je istakao da je istorija Vojnogeografskog instituta gotovo dve decenije duža od istorije filma.
 
– Ponosno ističemo da je VGI institucija Vojske Srbije i Ministarstva odbrane zadužena za izradu geotopografskih materijala za potrebe sistema odbrane. On je ujedno i nacionalna kartografska institucija. Ali, pre svega, VGI su ljudi, generacije stručnjaka koje su stvarale istoriju srpske geodezije i kartografije. Njima je posvećen ovaj film. On je dokument o istoriji i uspesima geodetske struke u nas. On je svojevrsno svedočanstvo o stvaranju i razvoju srpske države. Pred nama je zapis o jednom vremenu, prostoru, o ljudima i njihovom stvaranju kroz tri veka. Pred nama je beleg, kamen međaš kojim je za sva vremena sačuvano sećanje na naše prethodnike, svedočanstvo o našem radu i inspiracija za buduće generacije, rekao je pored ostalog pukovnik Srdić.
 
Brojnim gostima na premijeri filma „Vojnogeografski institut kroz tri veka“, predstavljeni su i autori tog ostvarenja, snimatelji Mirko Lukanović i Žarko Pekez, organizator Nenad Čobelić, montažer Dušan Milunović iz VFC „Zastava filma“ i reditelj Marko Kamenica.

Povezane vesti