Delegacija verske službe Nacionalne garde Ohaja na liturgiji u Lazarevcu

Utorak, 5.9.2017 | Državno partnerstvo sa Ohajom

Delegacija verske službe Nacionalne garde Ohaja prisustvovala je danas liturgiji koju je u hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u Lazarevcu služio Episkop šumadijski i vojni Jovan.

Delegacija verske službe Nacionalne garde Ohaja, koja boravi u sedmodnevnoj poseti Srbiji, prisustvovala je danas Svetoj arhijerejskoj liturgiji koju je u hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u Lazarevcu služio Njegovo preosveštenstvo Episkop šumadijski i vojni Jovan, uz sasluživanje sveštenstva Eparhije šumadijske i vojnih sveštenika među kojima je bio i vojni pravoslavni sveštenik iz Nacionalne garde Ohaja Džejms Sejzmor.

Liturgiji je prisustvovao i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot.

Predstavnici verske službe Nacionalne garde Ohaja imali su i jedinstvenu priliku da obiđu i Spomen-kosturnicu hrama u kojoj je pored 20.000 srpskih heroja, stradalih u Kolubarskoj bici, sahranjeno i više od 30.000 austrougarskih vojnika poginulih u jednoj od najvažnijih bici Prvog svetskog rata na prostoru Srbije. Gosti iz Ohaja su od lokalnih sveštenika, mogli nešto više da saznaju o značaju bitke koja se i danas izučava u svetskim vojnim školama.

Nakon Svete arhijerejske liturgije i obilaska Spomen-kosturnice, Episkop šumadijski i vojni Jovan priredio je prijem za goste iz Nacionalne garde Ohaja, kome je, pored pripadnika Vojske Srbije, prisustvovao i ambasador SAD Kajl Skot.

Delegacija verske službe Nacionalne garde Ohaja će u nastavku posete obići Muzej vazduhoplovstva i dve protestantske crkve u Pančevu, zatim će biti gosti na prijemu kod nadbiskupa Rimokatoličke crkve Stanislava Hočevara, posetiće Islamsku i Jevrejsku zajednicu Srbije, a primiće ih i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.    

Povezane vesti